Lassan tarthatatlanná válik a szúnyoghelyzet Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem csak a jó idő, hanem a vérszívók megjelenése is jelzi, hamarosan itt a nyár. Szegeden évről évre egyre nagyobb méreteket ölt a szúnyoginvázió. A Katasztrófavédelem mellett már az önkormányzat is beszállt a gyérítésbe, de a szegediek egyelőre keveset érzékelnek ebből.

Mint azt a SzegedMa megírta, április végén megkezdődött az országos szúnyoggyérítési program. A program koordinálásáért felelős Katasztrófavédelem múlt héten azt írta, a napokban összesen 2170 hektárnyi vízfelületet kezelnek a szakemberek a szúnyoglárvák ellen alkalmazott biológiai készítménnyel. A Tisza alsó, Csongrád-Csanád megyei szakaszán légi úton teszik mindezt.

Csongrád-Csanád megye a legérintettebbek között

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn közölte, a héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat.

Az elmúlt napok esőzései majd a felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban megjelentek szúnyogok, ami központi védekezést tett indokolttá. A legnagyobb területen a Tisza mentén, Csongrád-Csanád megyében, Szolnok környékén és a Tisza-tónál kell beavatkozni.

olvasható a közleményben.

Felhívták a figyelmet, hogy a csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt.

Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogoknak kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket.
 

.

Az önkormányzat is besegít

Botka László házi lapja a napokban büszkén cikkezett arról, hogy habár 2014 óta a szúnyogok irtása a Belügyminisztérium alá tartozó Katasztrófavédelem hatáskörébe tartozik, az önkormányzat a Szeged-napi ünnepségsorozat előtt 250 hektáron végez földi kémiai szúnyogirtást saját forrásból (vagyis az adófizetők pénzéből – a szerk.).

A szegediek keveset érzékelnek az irtásból

Felmerül a kérdés, hogyha egyszerre gyérít a katasztrófavédelem és az önkormányzat, akkor milyen a szúnyoghelyzet a városban? A válasz röviden: nem túl jó.

– Ahogy besötétedik, valóságos szúnyoginvázió veszi kezdetét a környéken. Hiába fújjuk be magunkat riasztóval, maximum annyit segít, hogy undorral csípnek meg a vérszívók.

Nem tudom, hogy mivel permeteznek. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy cukros vízzel

– panaszkodott lapunknak Kornél, aki tápéi tapasztalatait osztotta meg velünk.

Újszegeden sem túl rózsás a helyzet. A kirándulások egyik közkedvelt célpontja, a Rotary-tanösvény esténként gyakorlatilag megközelíthetetlenné válik.

–  Értem én, hogy a Tisza közelében sok a szúnyog, de azt tapasztalom, hogy évről évre egyre rosszabb a helyzet. Egy időben rendszeresen sétáltunk a Rotary-n, persze mindig befújtuk magunkat, már csak a kullancsok miatt is, de múlt héten már akkora méreteket öltött a szúnyogok jelenléte, hogy úgy döntöttünk, inkább nem megyünk arrafelé – írta Facebookon egy neve elhallgatását kérő családanya.

Kiket szeretnek igazán a szúnyogok?
A Webbeteg szúnyogokra vonatkozó szócikke szerint a kutatók számára nem ismert egyértelműen az oka, de a szúnyogok bizonyos embereket jobban kedvelnek. Mint írják ide tartoznak a férfiak, a túlsúlyosak és a 0-s vércsoportúak is. Emellett, mivel a szúnyogok vonzódnak a hőhöz, a sötét színű ruhában lévők nagyobb valószínűséggel lesznek szúnyogcsípés áldozatai.


   

Előző sztori

Külföldi behajtócéggel működhet együtt az SZKT

Következő sztori

Ez a meglepetések napja: Toroczkaiék is nemmel fognak szavazni Orbán Viktorra