Közélet

Lassan tarthatatlanná válik a szúnyoghelyzet Szegeden

Lassan tarthatatlanná válik a szúnyoghelyzet Szegeden

2022. május 16., hétfő
Lassan tarthatatlanná válik a szúnyoghelyzet Szegeden

Nem csak a jó idő, hanem a vérszívók megjelenése is jelzi, hamarosan itt a nyár. Szegeden évről évre egyre nagyobb méreteket ölt a szúnyoginvázió. A Katasztrófavédelem mellett már az önkormányzat is beszállt a gyérítésbe, de a szegediek egyelőre keveset érzékelnek ebből.

Mint azt a SzegedMa megírta, április végén megkezdődött az országos szúnyoggyérítési program. A program koordinálásáért felelős Katasztrófavédelem múlt héten azt írta, a napokban összesen 2170 hektárnyi vízfelületet kezelnek a szakemberek a szúnyoglárvák ellen alkalmazott biológiai készítménnyel. A Tisza alsó, Csongrád-Csanád megyei szakaszán légi úton teszik mindezt.

Csongrád-Csanád megye a legérintettebbek között

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn közölte, a héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat.

Az elmúlt napok esőzései majd a felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban megjelentek szúnyogok, ami központi védekezést tett indokolttá. A legnagyobb területen a Tisza mentén, Csongrád-Csanád megyében, Szolnok környékén és a Tisza-tónál kell beavatkozni.

olvasható a közleményben.

Felhívták a figyelmet, hogy a csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt.

Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogoknak kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket.
 

.

Az önkormányzat is besegít

Botka László házi lapja a napokban büszkén cikkezett arról, hogy habár 2014 óta a szúnyogok irtása a Belügyminisztérium alá tartozó Katasztrófavédelem hatáskörébe tartozik, az önkormányzat a Szeged-napi ünnepségsorozat előtt 250 hektáron végez földi kémiai szúnyogirtást saját forrásból (vagyis az adófizetők pénzéből – a szerk.).

A szegediek keveset érzékelnek az irtásból

Felmerül a kérdés, hogyha egyszerre gyérít a katasztrófavédelem és az önkormányzat, akkor milyen a szúnyoghelyzet a városban? A válasz röviden: nem túl jó.

– Ahogy besötétedik, valóságos szúnyoginvázió veszi kezdetét a környéken. Hiába fújjuk be magunkat riasztóval, maximum annyit segít, hogy undorral csípnek meg a vérszívók.

Nem tudom, hogy mivel permeteznek. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy cukros vízzel

– panaszkodott lapunknak Kornél, aki tápéi tapasztalatait osztotta meg velünk.

Újszegeden sem túl rózsás a helyzet. A kirándulások egyik közkedvelt célpontja, a Rotary-tanösvény esténként gyakorlatilag megközelíthetetlenné válik.

–  Értem én, hogy a Tisza közelében sok a szúnyog, de azt tapasztalom, hogy évről évre egyre rosszabb a helyzet. Egy időben rendszeresen sétáltunk a Rotary-n, persze mindig befújtuk magunkat, már csak a kullancsok miatt is, de múlt héten már akkora méreteket öltött a szúnyogok jelenléte, hogy úgy döntöttünk, inkább nem megyünk arrafelé – írta Facebookon egy neve elhallgatását kérő családanya.

Kiket szeretnek igazán a szúnyogok?
A Webbeteg szúnyogokra vonatkozó szócikke szerint a kutatók számára nem ismert egyértelműen az oka, de a szúnyogok bizonyos embereket jobban kedvelnek. Mint írják ide tartoznak a férfiak, a túlsúlyosak és a 0-s vércsoportúak is. Emellett, mivel a szúnyogok vonzódnak a hőhöz, a sötét színű ruhában lévők nagyobb valószínűséggel lesznek szúnyogcsípés áldozatai.


   

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.