Vélemény

Pünkösd, az öröm ünnepe

Pünkösd, az öröm ünnepe

2022. június 5., vasárnap
Pünkösd, az öröm ünnepe

Csíksomlyón, a pünkösdöt köszöntő évenkénti nagy, szabadban zajló misén a zarándokok sokszor tapasztalták: a szertartás verőfényben indul, aztán egyszer csak leszakad az ég. A két Somlyó közti nyeregben az időjárás már csak ilyen, pillanatok alatt nagyot fordul.

Csakhogy a hívek legöregebbjei más jelet is vélnek mindebben. Különösen, ha a glória-szakaszhoz érve jön az eső és a szél, akkor ők szentül hiszik, a Biblia szavai élednek meg: „És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése…”

Pünkösd kinek ünnepi meghittséget és szakrális tartalmat ad, hiszen ez a keresztény egyház születésnapja, amikor az apostolok a Szentlélek áldását kapták; kinek meg profánabb dolgot, a tavaszünnepet jelenti.

„Piros pünkösd napján szívek megújulnak”

– mondja a népi töredékekből építkezett Kodály-mű, mutatva ennek az ünnepnek a többarcúságát. A néptudatban ugyanis pünkösd a tavasz valóságos kiteljesedését is jelenti. Örömünnep. Egykori szokás szerint házról házra járva a fiatal lányok köszöntőt mondtak. A vidék népe ezt püskösdikirályné-járásnak hívta. A megújulást jelképezte, mint valamennyi tavaszünnepünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.