Kultúra

Értékes köteteket fogadtak örökbe a Somogyi-könyvtárban

Értékes köteteket fogadtak örökbe a Somogyi-könyvtárban

2022. június 8., szerda
Értékes köteteket fogadtak örökbe a Somogyi-könyvtárban

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjjal tüntette ki Kemény Lajos bőrgyógyász munkásságát. Ő Gömöry Dávid A’ pestisről való orvosi tanátslás, A' mellyben miképpen ki-ki okos értelmének, és az orvosi tudomány fundamentomának út-mutatása szerint, magának, mind az egésséges testnek meg-óltalmazásában, mind pedig az dögleletes - nyavalyában, önnön maga orvosa, barokkosan cirkalmas címmel ellátott magyar nyelvű művét választotta. Az örökbefogadott dokumentumot az első természettudományos témájú könyvként tartják számon.

A művészeti kuratórium Gregor József-díjasa, Temesi Mária operaénekes az első szegedi opera kéziratos kottáját választotta. Király-König Péter, a szegedi Zeneiskola igazgatójának könyvtárunkban megtalálható hagyatékából a „Der Bergknappe von Falun” = „A Falun-i bányász” : „regényes dalmű 3 felvonásban” című kottáját fogadja örökbe. Király-König Péter egyetlen operáját szegedi évei során jegyezte le.

A társadalmi és állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Szatmáry Károly csillagász érdemelte ki. Az ő választása egy igazi kuriózum a „Darstellung des gestirnten Himmels” című kőnyomat a 19. század elejéről. A tokba hajtogatva 1 csillagtérkép található, mely gömbformára húzható, ellátva a csillagjegyekre vonatkozó magyarázó szöveggel. Mivel az ilyen jellegű dokumentumok oktatási célokat szolgáltak, így igen kevés példány maradt fenn belőlük.

A Szegedért Alapítvány fődíjasa, Karikó Katalin az elmúlt év díszpolgáraként korábban fogadott már örökbe a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.