Hírzóna

Veszélyben a kakaó!

Veszélyben a kakaó!

2022. május 22., vasárnap
Veszélyben a kakaó!

Az éghajlatváltozás miatt kiszárdnak a termőhelyek. Márpedig a kakaófának rengeteg víz kell.

A melegedő éghajlat és az emiatt változó csapadékeloszlás miatt kiszárdnak a kakaófák élőhelyei. A latinul theobroma cacao-nak nevezett fa rengeteg vizet, magas áratartalmat és állandó hőmérsékletet igényel, nitrogéndús talajban, félárnyékban. Enélkül már virágot sem hoz.

Ezek a feltételek csak az Egyenlítőtő menti őserdőkben (északra és délre húsz-húsz fokos sávon belül) fordulnak elő. Mint például a világ csokoládé-alapanyagának több mint a felét adó Elefántcsontparton és Ghánában.

Ugyan nem tudni, milyen környezeti változások fognak bekövetkezni a közeljövőben, az viszont szinte biztos, hogy negatívan fog hatni a kakaófák élővilágára.

Emiatt a kakaótermelés visszaszorulhat a kulcsfontosságú régiókban. A probléma sürgős megoldást kíván, de a helyzet sajnos nem egyszerű: Elefántcsontparton és Ghánában pár száz méterrel magasabban lenne ideális kakaófákat ültetni, azonban ott bioszféra-rezervátumok épültek ki, melyek elpusztítása ökológiai katasztrófához vezetne. Az pedig már látatlanul is közfelháborodást váltana ki valószínűleg, ha génmódosított kakaó kerülne a kedvenc csokoládénkba.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.