Veszélyben a kakaó!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az éghajlatváltozás miatt kiszárdnak a termőhelyek. Márpedig a kakaófának rengeteg víz kell.

A melegedő éghajlat és az emiatt változó csapadékeloszlás miatt kiszárdnak a kakaófák élőhelyei. A latinul theobroma cacao-nak nevezett fa rengeteg vizet, magas áratartalmat és állandó hőmérsékletet igényel, nitrogéndús talajban, félárnyékban. Enélkül már virágot sem hoz.

Ezek a feltételek csak az Egyenlítőtő menti őserdőkben (északra és délre húsz-húsz fokos sávon belül) fordulnak elő. Mint például a világ csokoládé-alapanyagának több mint a felét adó Elefántcsontparton és Ghánában.

Ugyan nem tudni, milyen környezeti változások fognak bekövetkezni a közeljövőben, az viszont szinte biztos, hogy negatívan fog hatni a kakaófák élővilágára.

Emiatt a kakaótermelés visszaszorulhat a kulcsfontosságú régiókban. A probléma sürgős megoldást kíván, de a helyzet sajnos nem egyszerű: Elefántcsontparton és Ghánában pár száz méterrel magasabban lenne ideális kakaófákat ültetni, azonban ott bioszféra-rezervátumok épültek ki, melyek elpusztítása ökológiai katasztrófához vezetne. Az pedig már látatlanul is közfelháborodást váltana ki valószínűleg, ha génmódosított kakaó kerülne a kedvenc csokoládénkba.

(Index)

Előző sztori

Orbán Balázs: a családok védelme a legfontosabb

Következő sztori

Hétvégi nyitvatartással készülnek a rohamra a kormányablakok