Egyetem

Szegedi műhelyek és kiválóságok csatlakoztak az MTA-hoz

Szegedi műhelyek és kiválóságok csatlakoztak az MTA-hoz

2022. május 3., kedd
Szegedi műhelyek és kiválóságok csatlakoztak az MTA-hoz

Nem csak Karikó Katalin, hanem további három szegedi oktató került be a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé.

Kovács Zoltán, M. Tóthné Farsang Andrea és Németh T. Enikő is akadémikusként erősíti a Szegedi Tudományegyetem közösségét - Karikó Katalin mellett. Ezen kívül az SZTE 9 intézete nyerte el az ,,MTA Kiváló Kutatóhely" minősítést.

Az MTA 195. közgyűlésén a közös akadémiai jelöltlistára felkerült 110 kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése a tudós testület új – rendes, levelező, külső és tiszteleti – tagjait. A levelező tagok közül rendes tag lett Kovács Zoltán, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatóprofesszora, tanszékvezető egyetemi tanár, akinek fő érdeklődési területe atársadalomföldrajz.

A levelező tagok közé került a magyar nyelv pragmatikájával és az elméleti nyelvészettel foglalkozó Németh T. Enikő, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; valamint M. Tóthné Farsang Andrea, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára, aki atermészetföldrajzra fókuszál.

MTA Kiváló Kutatóhely minősítést kapott a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar három intézete, azaz: az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet, továbbá a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, valamint az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet.

Ugyanebbe a körbe került az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar; valamint az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet.

E körbe került az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar; valamint az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.