Tudomány

Karikó Katalin az MTA tiszteleti tagja lett

Karikó Katalin az MTA tiszteleti tagja lett

2022. május 3., kedd
Karikó Katalin az MTA tiszteleti tagja lett

A Magyar Tudományos Akadémia 2019 után ismét levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat választott. A szegedi alumni is közéjük került.

Tiszteleti tagjává választotta a Magyar Tudományos Akadémia Karikó Katalint, Szeged díszpolgárát. A hivatalos megnevezés szerint tiszteleti taggá ,,az az életvitelszerűen külföldön élő, tudományos tevékenységét külföldön folytató tudós választható, aki tudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, és a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot."

az Akadémia 2022. évi tagjainak emléket állító kiadványában kiemelik: ,,Szakterülete az mRNS-alapú terápiák kifejlesztése. Úttörő munkássága új korszakot nyitott sokféle betegség (pl. a rák) kezelésében és megelőzésében. A módosított mRNS-technológia szolgált alapul a BioNTech-Pfzer és a Moderna konzorciumok SARS-CoV-2 elleni mRNS-vakcináinak kifejlesztéséhez, a globális pandémia visszaszorításához, megmentve ezzel milliók életét."

Ajánlói között olyan akadémiai tagok szerepelnek, mint Alföldi Lajos, Balla György, Mandl József és Vizi E. Szilveszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.