Robert Fico szabadlábon maradhat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem hagyta jóvá a pozsonyi parlament szerdán a szlovák főügyészség azon kérelmét, amely Robert Fico volt szlovák kormányfő, a törvényhozás jelenleg legerősebb ellenzéki pártjának, az Irány (Smer-SD) elnökének a vizsgálati fogságba vételéről szólt.

A javaslatról mintegy egy héten át tartó, rendkívül heves, érzelmekkel teli vita után döntött a parlament. A szavazáson mind a 150 képviselő jelen volt, a kiadásról szóló javaslatot 74 igen vokssal, 49 nem ellenében, 19 tartózkodás mellett nem hagyták jóvá, ugyanis a vonatkozó szlovák szabályozás szerint a képviselői mentelmi jog felfüggesztéséhez az összes képviselő többségének a jóváhagyására van szükség.

A voksolás eredménye egyesek számára meglepetés lehet, tekintettel arra, hogy a szlovák kormánykoalíció pártjai – amelynek tagjai a mandátumbizottság ülésén jóváhagyták a javaslatot – alkotmányerejű törvények jóváhagyására alkalmas többséggel rendelkeznek a parlamentben.

Amennyiben a parlament jóváhagyta volna Fico képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, vizsgálati fogságba vételéről még az illetékes bíróságnak kellett volna döntenie.

(MTI)
Borítókép: TASR

Fotók!
Előző sztori

Környezetbarát hagyomány: minden rúgott gól után fákat ültetnek a Szeged-Csanád GA játékosai

Következő sztori

Különleges madarakkal és fákkal várják a látogatókat a Vadasparkba