Nemzetközi szabványnak megfelelő atlétikai centrumot kaphat SZTE

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem területén egy atlétikai centrumot készülnek létrehozni a Modern Városok Program keretében – szúrta ki a Magyar Építők az európai uniós közbeszerzési értesítőben. A beruházó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a kivitelezési feladatok ellátására várja a pályázatokat.

Még a koronavírus-járvány hazai megjelenése előtt, 2020 februárjában írtuk meg, hogy gőzerővel zajlik az egykori Kossuth laktanya területén épülendő egyetemi sportcentrum tervezése. Úgy tűnik, a tervezés mára révbe ért és már kivitelezőre vár a szegedi egyetem új atlétikai centruma. A fejlesztésre szánt terület jelenlegi állapota erősen leromlott, ahol többek között régi szovjet harckocsigarázsok betonszerkezete, erdős-cserjés terület, valamint régi aszfalt kézilabdapálya is található.

A teljes program részét képezi:

  • a 400 méteres IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabványainak megfelelő) atlétikai pálya kialakítása, közepén füves területtel és külön dobópályával;
  • a célegyenes hosszában kétszintes épület megvalósítása az alsó szinten futófolyosóval és a felső szinten kiszolgáló helyiségekkel.

A futófolyosó két egységből áll. A kétszintes fejépületben találhatók a kiszolgáló helyiségek, mint az öltözők, irodák, orvosi helyiség, gépészet és raktár, valamint független külső megközelítéssel egy mosdó. A másik egység a futófolyosó, mely kifejezetten technikai jellegű 6 futópályával. Ennek végében egy magasugró rész kap helyet.

Az épület földszinti, sportolásra alkalmas részét akadálymentes módon alakítják ki. A sportolók számára akadálymentes mosdót és öltözőt biztosít az épület, továbbá a közönségforgalom számára is készül akadálymentes vizesblokk.

A 400 férőhelyesre tervezett lelátó mellett a megvalósítás során 50 darab parkolóhelyet biztosítanak, ez a szám a tervezés során 41 darabot tett ki.

Kiemelt képünk illusztráció

Előző sztori

Újabb pandémiát okozni képes vírust azonosítottak Magyarországon

Következő sztori

Ellopott egy autót, karambolozott vele, majd megpróbálta újra ellopni