Egészség

Magyarországot is elérte a majomhimlő

Magyarországot is elérte a majomhimlő

2022. május 31., kedd
Magyarországot is elérte a majomhimlő

Müller Cecília kedden jelentette be, hogy Magyarországon is azonosították a majomhimlőt egy 38 éves férfinél.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben – írja a Tények.hu.

A majomhimlő, amelynek több esetét fedezték fel Európában és Észak-Amerikában, ritka afrikai betegség, amelyből a beteg általában spontán módon gyógyul meg.

A jóslat beigazolódott

Korábban már megkérdeztük Boldogkői Zsoltot a majomhimlőről, aki úgy nyilatkozott, hogy a tendenciát látva

biztosan meg fog érkezni Magyarországra a majomhimlő,

ugyanakkor messze nem olyan veszélyes, mint a koronavírus.

A betegséget, amelyet első ízben 1970-ban azonosítottak embernél a Kongói Demokratikus Köztársaságban, jelenleg tucatnyi afrikai országban tekintik endemikusnak, azaz csakis az adott helyhez kötődőnek.

A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene.

Borítókép: egeszsegkalauz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.