Egészség

Boldogkői: a majomhimlő nem az új koronavírus

Boldogkői: a majomhimlő nem az új koronavírus

2022. május 26., csütörtök
Boldogkői: a majomhimlő nem az új koronavírus

Boldogkői Zsolt lapunknak úgy nyilatkozott: a tendenciát látva biztosan meg fog érkezni Magyarországra a majomhimlő, ugyanakkor messze nem olyan veszélyes, mint a koronavírus.

A molekuláris biológustól lapunk azt kérdezte, kell-e tartani a majomhimlőtől Magyarországon, és ha igen, mekkora veszélyt jelent.

A szakember azt válaszolta: látva, hogy a környező európai országokban megjelent, mi sem leszünk kivétel.

Sőt, azt sem tartja kizártnak, hogy már meg is jelent. Azonban több tényező is arra mutat rá, hogy nem egy COVID-19-hez hasonló járvány vár ránk, több okból:

  • A most terjedő majomhimlő reprodukációs indexe - amely a terjedőképességet mutatja - jóval gyengébb, mint a koronavírusnak.
  • Ennek a legfőbb oka, hogy a vírus nem terjed cseppfertőzéssel, csupán szoros érintkezéssel.
  • És bár a lappangási ideje hasonlóan elhúzódó, mint az új koronavírus eredeti, vuhani variánsának, ebben az időszakban messze nem olyan fertőzőképes, mint az a vírus.
  • Figyelni kell ugyanakkor arra, hogy a majomhimlő rendkívül ellenálló, a beteg környezetében a legtöbb felületen nagyon sokáig életképes marad, ez pedig okozhat fertőzéseket.

Boldogkői arról is beszélt, hogy az eddigi szakmai vélemények alapján nagyjából 85 százalékos valószínűséggel véd az eredeti fekete himlő védőoltás a mostani majomhimlővel szemben - ezt a védőoltást ugyanakkor a fiatalok már biztosan nem kapták meg.

Dániában ugyanakkor elmondása szerint pár éve egy majomhimlő elleni vakcinát is sikerült kifejleszteni.

Hozzátette, hogy a legoptimálisabb esetben 4 nappal a betegség előtt lehet az oltás a leghatásosabb az elhúzódó lappangás miatt, azonban érdekes módon utána 1-2 nappal is még van értelme oltakozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.