Boldogkői: a majomhimlő nem az új koronavírus

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Boldogkői Zsolt lapunknak úgy nyilatkozott: a tendenciát látva biztosan meg fog érkezni Magyarországra a majomhimlő, ugyanakkor messze nem olyan veszélyes, mint a koronavírus.

A molekuláris biológustól lapunk azt kérdezte, kell-e tartani a majomhimlőtől Magyarországon, és ha igen, mekkora veszélyt jelent.

A szakember azt válaszolta: látva, hogy a környező európai országokban megjelent, mi sem leszünk kivétel.

Sőt, azt sem tartja kizártnak, hogy már meg is jelent. Azonban több tényező is arra mutat rá, hogy nem egy COVID-19-hez hasonló járvány vár ránk, több okból:

  • A most terjedő majomhimlő reprodukációs indexe – amely a terjedőképességet mutatja – jóval gyengébb, mint a koronavírusnak.
  • Ennek a legfőbb oka, hogy a vírus nem terjed cseppfertőzéssel, csupán szoros érintkezéssel.
  • És bár a lappangási ideje hasonlóan elhúzódó, mint az új koronavírus eredeti, vuhani variánsának, ebben az időszakban messze nem olyan fertőzőképes, mint az a vírus.
  • Figyelni kell ugyanakkor arra, hogy a majomhimlő rendkívül ellenálló, a beteg környezetében a legtöbb felületen nagyon sokáig életképes marad, ez pedig okozhat fertőzéseket.

Boldogkői arról is beszélt, hogy az eddigi szakmai vélemények alapján nagyjából 85 százalékos valószínűséggel véd az eredeti fekete himlő védőoltás a mostani majomhimlővel szemben – ezt a védőoltást ugyanakkor a fiatalok már biztosan nem kapták meg.

Dániában ugyanakkor elmondása szerint pár éve egy majomhimlő elleni vakcinát is sikerült kifejleszteni.

Hozzátette, hogy a legoptimálisabb esetben 4 nappal a betegség előtt lehet az oltás a leghatásosabb az elhúzódó lappangás miatt, azonban érdekes módon utána 1-2 nappal is még van értelme oltakozni.

Videó!
Előző sztori

Így verte el a jég Szegedet!

Következő sztori

Nem tettek jót a bejelentések a forintnak