Gazdaság

Boros Imre: Európa kezdi lábon lőni magát a szankciókkal

Boros Imre: Európa kezdi lábon lőni magát a szankciókkal

2022. május 26., csütörtök
Boros Imre: Európa kezdi lábon lőni magát a szankciókkal

Mekkora mértékű gazdasági kitettsége van Magyarországnak? Mi a helyzet az uniós járandósággal? Mi lesz az inflációval? Mibe fektessünk? – Boros Imre közgazdász válaszol.

A Civil Összefogás Fórum és a Szegedi Kereszténydemokrata Klub szervezésében kedden a szegedi Dóm Látogatóközpontban Boros Imre közgazdász, volt miniszter tartott átfogó politikai, gazdasági előadást „A helyzet súlyos, de nem reménytelen" címmel

Boros Imre az ötödik Orbán-kormány megalakulásával kezdte előadását, ahol kitért arra, hogy a minisztereket úgy kell kiválasztani, hogy minden körülményrendszert figyelembe kell venni. Véleménye szerint nincs olyan, hogy valakit leváltanak, csak olyan van, hogy az az adott funkció megszűnik. Kiemelte, hogy Orbán Viktor olyan csapatot választott magának, ami a mai helyzethez passzol.

Most pedig helyzet van bőven. Háború, EU-őrület, és válságok sorozatata

-fogalmazott a közgazdász.

Rátért arra, hogy az ellenzék őrületes zakót kapott a választás során, ezzel a belső válságok megszűntek, maradtak a külsők. Boros Imre szerint egy háborús helyzetnek három egymást követő szintje van: diplomácia, politika és maga a háború.

Előadása során az ellenzék kommunikációját is bírálta, miszerint ha egy politika sikeres, akkor az ellenzéknek meg kell azt vádolni. Konkrétan rámutatott, hogy mire gondolt ezzel. Boros Imre úgy véli, hogy az ellenzék kommunikációja arra épül, hogy a választások előtti „osztogatások” miatt később válság lesz, ezzel ijesztgetni akar. A közgazdász kiemelte, hogy a számok megmutatják, hogy nem így van:

az első negyedévben 8,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság

-mutatott rá.

Mi a helyzet az Uniós járandósággal?

Boros Imre is elmondta, hogy a járandóságot nem kapjuk meg az EU-tól, és így ezzel nagyon sok milliárd tartozása van az uniónak Magyarország felé. Majd rátért arra, hogy gyakorlatilag ez azt idézi elő, hogy az országnak ki kell menni a piacra kölcsönért. A közgazdász elmondta, hogy Magyarország pénzügyi reprutációja kiváló, de ami hiányzik, az a15 milliárd euró, ami  jár minden tagállamnak a covid utáni helyreállítási alapból.

Ennek nagyobb részen készpénz, kisebb része pedig hitel

-húzta alá.

A közgazdász kiemelte, hogy annak ellenére, hogy nem kaptuk meg azt, ami nekünk jár, a beruházások nem állnak le, olyan mintha nem hiányozna a gazdaságból ez a pénz.

Magyarország gazdasági kitettsége

Boros Imre elmagyarázta, hogy Magyarország olyan gazdasággal rendelkezik, hogy éves szinten a teljes produktum 12 százaléka kicserélődik. Mitől adódik a kitettség? – tette fel a kérdést, majd kifejtette: amikor importálunk, az árak gyorsabban emelkednek, mint az export termékeknél. Energiákat nagymértékben importálunk, ezeknek az ára gyorsabban ment fel, mint a késztermékek árai, amiket exportálunk, így romlanak a csereajánlatok. Magyaroroszág inflációja az Egyesült Álamok szintjén van.

Azzal, hogy Orbán egyezséget kötött Putyinnal, a kormány lefelé „nyomja” a kitettséget, ezzel szemben Boros Imre úgy fogalmazott, hogy

a nyugat „megszívatta” magát. A háború miatt a gáz- és az olajárak felszöktek.

Európa kezdi lábon lőni magát az oroszok elleni szankciókkal

A közgazdás részletesen elmagyarázta, hogy a többi európai ország miért hoz észszerűtlen döntéseket a szankciókkal kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy a nyugaton hatalmon lévő politikusok általában nem autonóm személyek. Például Timmermans, az EB alelnöke nyíltan bevallotta, hogy Soros György barátja. Ursula von der Leyennek is voltak korrupciós ügyei, de egy ciprusi politikusnak is a számlájára érkezett egy 4 millió eurós korrupciós összeg. Ezekkel a példákkal a közgazdász azt támasztotta alá, hogy ezek a vezetők kitettek másoknak, és mások céljait képviselik, nem pedig a saját hátországukat, vagy adott esetben az Európai Unió polgárait.

Az EU képviselőinek nagy részét úgy választják ki, hogy már eleven valamilyen kapcsolatban vannak Soros György szervezetével

-emelte ki a közgazdász, majd arra is figyelmeztetett, hogy Németország már kétszer belesodorta Magyarországot a háború, most nem kell hagyni ezt.

Mibe fektessünk?

Boros Imre figyelmeztetett arra, hogy pénzügyi értékekben nem szabad fektetni, a bankok a  betéti kamatokat nem viszik felfelé, a hitelkamatokat pedig igen. Az ingatlanárak mennek felfelé, aranyba sem éri meg, mert fent van. A központi bankok vásárolják az aranyat. Tehát

ingatlanba és földbe érdemes

-mondta.

Az inflációról úgy vélekedett a közgazdász, hogy a háborús klíma idézte elő, és főleg az, hogy Európa nem érti az oroszokat. Oroszországnak vannak aduászai: élelmiszer, energia. Boros Imre elmondta, hogy ezeknek rakétaszerűen kúsznak fel az árai, és az EU nem is tud velük kibabrálni, mert brutális mennyiségűt eladnak belőlük. Ha nem Európának, akkor eladják Kínának, Indiának, Bangladesnek, ami összesen 3,5 milliárd embert érint.

Az élelmiszer és az energia pedig az európai túlélést szolgálja

-zárta mondandóját Boros Imre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.