Gazdaság

A többség támogatja az extraprofit különadóját

A többség támogatja az extraprofit különadóját

2022. május 26., csütörtök
A többség támogatja az extraprofit különadóját

A Századvég ismertetése szerint a megkérdezettek 84 százaléka várja el, hogy a háborús helyzet extraprofitot termelő vállalatok hozzájáruljanak a védelmi költségekhez.

Az alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatása szerint 79 százaléka támogatja a magyaroknak, hogy a kormányzat különadót vessen ki azokra a vállalatokra, amelyek extraprofitra tettek szert, hogy így a rezsicsökkentés fenntartható maradjon.

Az árak emelkedésének okaival kapcsolatos lakossági véleményekre, illetve a háborús helyzetben való teherviselés kérdéseire is kitért a felmérés.

A megkérdezettek nagyrésze - reálisan - úgy gondolja, az orosz-ukrán háború gerjeszti az árak emelkedését.

Ennek megfelelően a háborút, és általában a háborús helyzetet (89 százalék), az orosz–ukrán konfliktus miatt kialakult energiaválságot (90 százalék), az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciókat, szankciós terveket (79 százalék), valamint a spekulatívan, az árakat egyoldalúan emelő nagyvállalatokat, kereskedőket (77 százalék) tartják felelősnek az inflációért.

71 százalék a megkérdezetteknek úgy gondolja, Brüsszel energiapolitikája és az energia uniós megadóztatása is szerepet játszik ebben, míg a válaszadók 67 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok és Joe Biden politikája is felelőssé tehető az árak emelkedéséért.

Az extraprofittal védelmi költségekbe fordítással egyetértők mellett 79 százaléka támogatja azt a javaslatot, hogy különadó sújtsa azon vállalatokat, amelyek – az infláció és a spekulatív áremelések révén – extraprofitra tettek szert.

Borítókép: Northfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.