Szegeden találkozott a magyar és szerb külügyminiszter

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegeden találkozott Szijjártó Péter magyar és Nikola Selaković szerb külügyminiszter. A két politikus alig három hete Belgrádban találkozott, ahogy Szijjártó Péter közösségi oldalán írta: amikor Szerbia és Magyarország is két héttel állt egy történelmi választás előtt.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szerb és a magyar emberek minden eddiginél erősebb felhatalmazásával a hátuk mögött folytatják a munkát.

Hozzátette, Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba, azonban még a pótvizsgán átmehet a közösség, ha holnap megtörténik az ország csatlakozása. A tárcavezető a szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal tartott közös sajtóértekezletén mindenekelőtt a két ország kiváló viszonyát méltatta, és hangsúlyozta, sokat tettek azért, hogy “a történelmi ellenségeskedésből történelmi barátsággá alakuljon a két nemzet kapcsolata”.

Aláhúzta, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom értéke januárban több mint a kétszeresére nőtt. Kitért arra is, hogy épül a Budapest-Belgrád vasúti pálya, év végére kész lesz a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása, a vége felé közeledik két magyar vállalati beruházás Szerbiában összesen négymilliárd forint értékben, és a szomszédos országnak hazánk energiaellátásában is nagy a szerepe.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormánypártok rekordszámú szavazatot kaptak, és így rekordszámú képviselőjük lesz az Országgyűlésben, a Fidesz-KDNP negyedik alkalommal szerezte meg a kétharmados többséget.

“Egy hete még mindenki azt mondta, hogy nem lesz esélye Szegeden és a nagyvárosokban a Fidesznek. Ehhez képest, ha ránézünk a választási térképre, akkor gyakorlatilag csak a Balaton kék” – fogalmazott. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan Aleksandar Vucic szerb elnök támogatottsága is csúcsot döntött a választáson. Majd rámutatott, hogy a jelölőszervezetek között volt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amely ráadásul önálló frakciót alakíthat a belgrádi törvényhozásban.

A miniszter a földgázszállítások rubelalapú elszámolására vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az ellátásról kétoldalú szerződés rendelkezik, amelyben az EU-nak nem volt szerepe, így ahhoz sincs köze senkinek, hogy ezt az érintettek hogyan módosítják.

Elmondta, hogy Magyarországnak május végén lesz először fizetési kötelezettsége a Gazprom felé, jelenleg pedig a technikai megoldás részleteinek kidolgozása zajlik. “Magyarország energiaellátása biztonságban van és biztonságban is marad” – jelentette ki.

Az ukrán nagykövet bekéretése kapcsán elfogadhatatlannak nevezte a kijevi kormány tisztségviselőinek nyilatkozatait a magyarországi választásokkal összefüggésben.

“Mi megértjük, hogy ők háborúban állnak, szörnyű az a szenvedés, amit az ukrán embereknek át kell élni. De ez sem lehet ok arra, hogy totalitárius rendszer kialakításáról beszéljenek, a háborús bűnökben való cinkosság kérdését vessék fel a diplomatáik, vagy sajnálkozzanak a magyar választás kimenetele felett” – hangsúlyozta.

A két miniszter sajtótájékoztatóját itt nézheti vissza:

Szijjártó Péter a múlt héten is Szegeden járt, akkor az Htech Group szegedi érkezését jelentette be lapunknak adott exkluzív interjút.

Előző sztori

Vonatbaleset: újraindult a vonatközlekedés Szentes és Hódmezővásárhely között

Következő sztori

Szijjártó Péter: Mihálffy Béla rácáfolt a sztereotípiákra