Politika

Szegeden találkozott a magyar és szerb külügyminiszter

Szegeden találkozott a magyar és szerb külügyminiszter

2022. április 6., szerda
Szegeden találkozott a magyar és szerb külügyminiszter

Szegeden találkozott Szijjártó Péter magyar és Nikola Selaković szerb külügyminiszter. A két politikus alig három hete Belgrádban találkozott, ahogy Szijjártó Péter közösségi oldalán írta: amikor Szerbia és Magyarország is két héttel állt egy történelmi választás előtt.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szerb és a magyar emberek minden eddiginél erősebb felhatalmazásával a hátuk mögött folytatják a munkát.

Hozzátette, Szerbiát már tegnap fel kellett volna venni az Európai Unióba, azonban még a pótvizsgán átmehet a közösség, ha holnap megtörténik az ország csatlakozása. A tárcavezető a szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal tartott közös sajtóértekezletén mindenekelőtt a két ország kiváló viszonyát méltatta, és hangsúlyozta, sokat tettek azért, hogy "a történelmi ellenségeskedésből történelmi barátsággá alakuljon a két nemzet kapcsolata".

Aláhúzta, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom értéke januárban több mint a kétszeresére nőtt. Kitért arra is, hogy épül a Budapest-Belgrád vasúti pálya, év végére kész lesz a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása, a vége felé közeledik két magyar vállalati beruházás Szerbiában összesen négymilliárd forint értékben, és a szomszédos országnak hazánk energiaellátásában is nagy a szerepe.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormánypártok rekordszámú szavazatot kaptak, és így rekordszámú képviselőjük lesz az Országgyűlésben, a Fidesz-KDNP negyedik alkalommal szerezte meg a kétharmados többséget.

"Egy hete még mindenki azt mondta, hogy nem lesz esélye Szegeden és a nagyvárosokban a Fidesznek. Ehhez képest, ha ránézünk a választási térképre, akkor gyakorlatilag csak a Balaton kék" - fogalmazott. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan Aleksandar Vucic szerb elnök támogatottsága is csúcsot döntött a választáson. Majd rámutatott, hogy a jelölőszervezetek között volt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amely ráadásul önálló frakciót alakíthat a belgrádi törvényhozásban.

A miniszter a földgázszállítások rubelalapú elszámolására vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az ellátásról kétoldalú szerződés rendelkezik, amelyben az EU-nak nem volt szerepe, így ahhoz sincs köze senkinek, hogy ezt az érintettek hogyan módosítják.

Elmondta, hogy Magyarországnak május végén lesz először fizetési kötelezettsége a Gazprom felé, jelenleg pedig a technikai megoldás részleteinek kidolgozása zajlik. "Magyarország energiaellátása biztonságban van és biztonságban is marad" - jelentette ki.

Az ukrán nagykövet bekéretése kapcsán elfogadhatatlannak nevezte a kijevi kormány tisztségviselőinek nyilatkozatait a magyarországi választásokkal összefüggésben.

"Mi megértjük, hogy ők háborúban állnak, szörnyű az a szenvedés, amit az ukrán embereknek át kell élni. De ez sem lehet ok arra, hogy totalitárius rendszer kialakításáról beszéljenek, a háborús bűnökben való cinkosság kérdését vessék fel adiplomatáik, vagy sajnálkozzanak a magyar választás kimenetele felett" - hangsúlyozta.

A két miniszter sajtótájékoztatóját itt nézheti vissza:

Szijjártó Péter a múlt héten is Szegeden járt, akkor az Htech Group szegedi érkezését jelentette be lapunknak adott exkluzív interjút.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.