Közösség

Megismétlődhet az elrulettezett szegedi óvoda esete

Megismétlődhet az elrulettezett szegedi óvoda esete

2022. április 14., csütörtök
Megismétlődhet az elrulettezett szegedi óvoda esete

Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat igen sajátosan jelentette be, hogy bezárja a Sás utcai, a Mars téri és a Napsugár Óvodát. Lapunk oknyomozásából kiderül, hogy az ingatlanspekuláción túl komoly emberi tényezők is súlyosbítják a bezárások esetét.

A szegedi Fidesz-KDNP szerdai sajtótájékoztatójában részletesen beszámolt arról, hogy nem ez az első eset, amikor ,,befektetői érdekből" óvodákat zár be az önkormányzat. Chovanecz Kata és Haág Zalán felidézték a Deák Ferenc utcai óvoda 2007-es bezárását, melyet 2015-ben az ország legkorruptabb ügyének választott a Transparency International.

Most pedig hasonló eset következhet be, ugyanis amíg a kaszinóért elrulettezett óvoda Down-szindrómás és autista gyerekeket integrált egészséges társaikkal, addig a most bezárásra ítélt intézmények közül a Mars téri szegregációs kisebbségben élő, illetve speciális nevelési igényű gyermekeket integrál a társadalomba - nagy sikerrel.

A szülők is a sajtóból értesültek a bezárásról

A SzegedMa információi szerint az óvodák bezárásáról valamennyi ott dolgozó és a szülők is csupán a hétvégén értesültek. Német Ferenc fideszes képviselő a Mars téri Óvodánál járt a bejelentést követően, elmondása szerint személyiségi jogaikra és félelmeikre hivatkozva kevesen nyilatkoztak névvel.

Vannak olyan szülők, akik Domaszékről hordják ide gyermeküket, miközben ők maguk is Szegeden dolgoznak. Ugyanakkor vannak, akik bár az óvodához közel laknak, speciális nevelési igényű (SNI) gyermekük van, magatartási és beilleszkedési nehézségekkel rendelkeznek.

Számukra különösen jó, hogy sikerült a gyerekeiket végre beszoktatni az itteni közösségbe.

A képviselő szerint az intézményváltás az ilyen gyerekek életét alapjaiban teheti tönkre azzal, hogy egy megszokott közösségből kikerülnek.

Balogh Emőke gyógypedagógus lapunk megkeresésére azt mondta, az ilyen gyerekek a sajátos igényeikhez kialakított életet élnek, ha a közösség megfelelő, ami miatt könnyen alkalmazkodni tudnak társaikhoz. Idegen közösségben viszont az adaptálódás hosszabb időt vehet igénybe, mivel újra kölcsönösen ki kell alakulnia a megfelelő környezetnek. A szakember megjegyezte, hogy ebben a folyamatban az SNI fajtája is közrejátszik.

Német szerint a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyása azért is komoly probléma, mert a város képviselőtestületében is vannak olyan szakemberek - Kozma József és Tóth Károly személyében -, akik ,,pont ezekkel a szakterülettel foglalkoznak."

Tóth Károly többek között a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke, míg Kozma ugyanennek a Bizottságnak az elnöke, és mindemellett egyetemi adjunktus is.

Német úgy véli, nekik, mint ,,szaktekintélyeknek" kellene érezniük a döntés súlyát.

Lapunknak sikerült telefonon elérnie Kozma József képviselőurat, aki - egyelőre - nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

Szakmailag is elismert óvodák

A Mars téri Óvoda már ezelőtt 40 évvel is módszertani bemutató óvoda volt, ahol különböző pedagóguscsoportokat képeztek, a szülőknek is rendszeresen tartottak bemutató foglalkozásokat. Magyarán Német Ferenc szerint egy ,,nagynevű, régi múltú óvodát próbálnak bezárni."

Az intézményt egyébként nemrég újították fel, így a képviselő többek között ezért is tartja indokolatlannak a bezárását. A Mars téri Óvodában három csoportot nevelnek, ami 59 kisgyermek felügyeletét jelenti - ehhez további 5 speciális nevelési igényű gyermek is tartozik.

A pedagógusoknak is gondokat okoz az áthelyezés

A képviselő úgy tudja, a gyerekeket két közeli óvodába fogják a tervek szerint áthelyezni. A helyzet azonban mégsem ennyire egyszerű. Információi szerint az óvodák utasítást kaptak cselekvési terv elkészítésére ennek kapcsán. A gyermekek elhelyezésénél nagyobb kihívást pedig a pedagógusok elhelyezése jelenti.

,,Az óvodákban dolgozó szakembergárda ugyanolyan fenntartással fogadja a munkahelyváltást, mint a kisgyermekek az óvodaváltást." - jegyezte meg Német.

A dolgozók részéről további problémát és megalapozott félelmet jelenthet, hogy az újraelhelyezésük után később - költségvetési okokból - mégis inkább a létszámcsökkentés mellett dönt a város. Szintén nehézséget okozhat, hogy az óvodai csoportok létszámában a gyermekek áthelyezése miatt tumultus alakul ki, ami Német Ferenc véleménye szerint ,,egy olyan létszám, amit nehezebb lesz kezelni." Pedagógiai szempontból ugyanis a nagyobb létszámnál nehezebb a pedagógiai elvek maximális betartása, mint a kisebb csoportok esetében, így félő hogy emiatt a gyermeknevelés inkább csak gyermekmegőrzés volna ezekben a csoportokban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.