Politika

Ingatlanspekuláció állhat a szegedi óvodabezárások mögött az ellenzék szerint

Ingatlanspekuláció állhat a szegedi óvodabezárások mögött az ellenzék szerint

2022. április 13., szerda
Ingatlanspekuláció állhat a szegedi óvodabezárások mögött az ellenzék szerint

Haág Zalán szerint az újabb óvoda bezárási hullám jól példázza a városvezetés szociális érzékenységre vonatkozó szlogenje és a valóság közötti ellentmondást.

A szegedi KDNP frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett, nem ez az első alkalom, hogy furcsa indokkal óvodákat zárnak be Szegeden. Felidézte, hogy 2007-ben a speciális nevelési igényű, Down-szindrómás és autista gyermekeket egészséges társaikkal integráltan gondozó, Deák Ferenc utcai óvoda és az Oroszlán utcai Micimackó óvodának a bezárására azért került sor, mert egy tervezett kaszinónyitás útjában álltak, az akkori törvény szerint meghatározott 200 méteres távolságon belül.

–A befektető érdeke fontosabb volt, mint a gondozásra szoruló óvodás gyermekeké. A Transparency International akkor az ország legkorruptabb ügyének választotta az elrulettezett szegedi óvodát

– emelte ki Haág, majd hozzátette, az Árkád építésekor is megelőzte a befektetői érdek a gyermekekét, akkor a felújított Rigó utcai óvodát ledózerolták, hogy a modern bevásárlóközpont megépülhessen.

Az önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet, hogy 2016-ban további öt óvodát zártak be a városban.

–A bezárásról döntő baloldali városvezetés tájékozatlanságát jól példázta, hogy Botka László a közgyűlési vitában Rókás utcai óvoda bezárásáról beszélt, holott akkor sem volt és azóta sincs Rókás utca Szegeden.

Rókás óvoda volt a Sólyom utcában – emlékezett vissza Haág Zalán, aki szerint a Cserepes sori piac felszámolása is idekapcsolódik, hiszen ott is a befektetői érdek fontosabb volt a városvezetés számára, mint a szegediek, a kispénzű vásárlók és a kereskedők érdeke.

Tartunk tőle, hogy a Szél utcai Napsugár óvoda esetében is egyfajta ingatlanspekuláció állhat a háttérben. Ez egy társasházi övezet, szép nagy társasház építhető a telekre. Hasonlóképpen a Mars téri ingatlan is egy értékes terület. Elképzelhető, hogy itt is felmerült egy befektetői igény és erre válaszul zárják be az óvodát különféle mondvacsinált indokok alapján.

vélelmezi Haág Zalán.

Fotó: Sándor Judit

Chovanecz Kata az eseményen elmondta, szerinte milyen módszert alkalmaz a városvezetés az óvodák bezárása során.

– Éveken át nem költenek az adott épületre és az érdeklődő szülőknek elmondják, hogy ne írassák gyermekeiket a nevelési intézménybe, hiszen az hamarosan bezár és így egyébként is új óvodát kell majd keresniük. Miután az ilyen és ehhez hasonló „jó tanácsokkal” sikerül sok szülőt lebeszélni a beiratkozás szándékáról, arra hivatkoznak, hogy nincsenek új beiratkozók. Így megvan az indok, hogy miért kerül lakat az intézményre – ecsetelte a fideszes önkormányzati képviselő.

Chovanecz úgy véli, 90 százalékos óvodai kihasználtság és növekvő születésszám mellett nem bezárni, hanem fejleszteni kellene az óvodákat, hiszen folyamatos kormányzati támogatások igényelhetők.

– Sajnos úgy tűnik, a baloldali városvezetők számára a befektetők szándéka most is fontosabb, mint a szegedi óvodáskorú gyermekeké. Felszólítjuk a városvezetést, hogy ne zárja be az érintett óvodákat és arra kérjük a baloldali képviselőket, hogy ne támogassák a kisgyermekes szegedi családok érdekeit sértő intézkedéseket – zárta mondandóját a képviselőnő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.