“Gyalogos huligánok”, figyelmetlen autósok okoznak komoly károkat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy több helyről is – szándékos vagy véletlen – rongálás történt Szeged belvárosában. A Tisza Lajos körúton egy úgynevezett forgalomterelő pollert fordítottak ki tövestől, a Stefánián pedig valaki a kukákon mutatta meg, hogy nagyon jó erőben van. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. azóta javította ezeket a hibákat.

Azóta már javították a “gyalogos huligánok” okozta kárt.

Lapunk kérdésére megírták, hogy a Tisza Lajos körúton feltehetően egy figyelmetlen autós, a Stefánián „gyalogos huligánok” okozták a kárt. Míg egyik esetben a figyelmetlenség az ok, a másiknál a szándékosság szinte egyértelmű.

Nem egyedi esetekről van szó

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen gyakran történik hasonló eset Szegeden.-Sajnos évente több tucat rongálási kárunk van, jellemzőbb a rongálás mint a lopás. Padokat, hulladékgyűjtőket, locsolórendszert rongálnak leggyakrabban, számos esetben graffitivel, firkálással történik a rongálás, illetve a kutyák által okozott károk a virágágyásokban (Pl Szent István tér). Jelentős, kisebb értékű, de látványos és bosszantó a kerékpáros áthajtások roncsolása a zöldterületekben (pl. Múzeum kert) – írták válaszukban.

Sok kicsiből nagy kár lesz

A kárestek javítása pénzbe kerül, de ezek nem minden esetben térülnek meg. Vagy az elkövető marad ismeretlen, vagy a kárügy nem éri el a megkötött biztosítás értékét, így azt a városnak kell „benyelnie”. Nagyobb káreset volt az Aradi vértanúk terén a turul szobor rongálása, vagy az, amikor Árvízi emlékműnél, a gránit emléköveket autókkal kidöntötték. Ezekben az esetekben a biztosító fizet, vagy már fizetett.

A jelentősebb káresemény esetében feljelentést tesznek, a legtöbbször ismeretlen tettes ellen. – Ha a rendőröknek sikerül tetten érniük lopás, rongálás közben a tettest, rendszerint akkor van meg az elkövető, akin polgári peres úton tudjuk behajtani a kárunkat. Az Árvízi emlékkövek rongálásakor (mivel több ilyen eset volt a közelmúltban) általában a kárt okozó gépjármű nem tud elmenni a helyszínről, így megvan a rongálást elkövető személy is – írta válaszában a Környezetgazdálkodási Kht.

A térfigyelő kamera segíthet

A tettesek beazonosítására, sőt a megelőzésre egy megfelelő térfigyelő kamera rendszer kialakítása megoldás lehet. Ez az amiért a szegedi Fidesz önkormányzati képviselője, Német Ferenc hosszú ideje lobbizik. Azt a Környezetgazdálkodási Kht. is elismeri, hogy ezek segíthetik a tettesek beazonosítását, elsősorban az autók esetében a rendszám alapján, de a modern technika már egy „kerékpáros huligánt” is lebuktatott a Ligetben.

Előző sztori

Szegedi éremesélyekkel rajtol az úszók országos bajnoksága

Következő sztori

Föld napja: játékos feladatokkal várja a látogatókat a Szegedi Vadaspark