Közélet

"Gyalogos huligánok", figyelmetlen autósok okoznak komoly károkat Szegeden

"Gyalogos huligánok", figyelmetlen autósok okoznak komoly károkat Szegeden

2022. április 20., szerda
"Gyalogos huligánok", figyelmetlen autósok okoznak komoly károkat Szegeden

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy több helyről is - szándékos vagy véletlen - rongálás történt Szeged belvárosában. A Tisza Lajos körúton egy úgynevezett forgalomterelő pollert fordítottak ki tövestől, a Stefánián pedig valaki a kukákon mutatta meg, hogy nagyon jó erőben van. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. azóta javította ezeket a hibákat.

Azóta már javították a "gyalogos huligánok" okozta kárt.

Lapunk kérdésére megírták, hogy a Tisza Lajos körúton feltehetően egy figyelmetlen autós, a Stefánián „gyalogos huligánok” okozták a kárt. Míg egyik esetben a figyelmetlenség az ok, a másiknál a szándékosság szinte egyértelmű.

Nem egyedi esetekről van szó

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen gyakran történik hasonló eset Szegeden.-Sajnos évente több tucat rongálási kárunk van, jellemzőbb a rongálás mint a lopás. Padokat, hulladékgyűjtőket, locsolórendszert rongálnak leggyakrabban, számos esetben graffitivel, firkálással történik a rongálás, illetve a kutyák által okozott károk a virágágyásokban (Pl Szent István tér). Jelentős, kisebb értékű, de látványos és bosszantó a kerékpáros áthajtások roncsolása a zöldterületekben (pl. Múzeum kert) - írták válaszukban.

Sok kicsiből nagy kár lesz

A kárestek javítása pénzbe kerül, de ezek nem minden esetben térülnek meg. Vagy az elkövető marad ismeretlen, vagy a kárügy nem éri el a megkötött biztosítás értékét, így azt a városnak kell „benyelnie”. Nagyobb káreset volt az Aradi vértanúk terén a turul szobor rongálása, vagy az, amikor Árvízi emlékműnél, a gránit emléköveket autókkal kidöntötték. Ezekben az esetekben a biztosító fizet, vagy már fizetett.

A jelentősebb káresemény esetében feljelentést tesznek, a legtöbbször ismeretlen tettes ellen. - Ha a rendőröknek sikerül tetten érniük lopás, rongálás közben a tettest, rendszerint akkor van meg az elkövető, akin polgári peres úton tudjuk behajtani a kárunkat. Az Árvízi emlékkövek rongálásakor (mivel több ilyen eset volt a közelmúltban) általában a kárt okozó gépjármű nem tud elmenni a helyszínről, így megvan a rongálást elkövető személy is - írta válaszában a Környezetgazdálkodási Kht.

A térfigyelő kamera segíthet

A tettesek beazonosítására, sőt a megelőzésre egy megfelelő térfigyelő kamera rendszer kialakítása megoldás lehet. Ez az amiért a szegedi Fidesz önkormányzati képviselője, Német Ferenc hosszú ideje lobbizik. Azt a Környezetgazdálkodási Kht. is elismeri, hogy ezek segíthetik a tettesek beazonosítását, elsősorban az autók esetében a rendszám alapján, de a modern technika már egy „kerékpáros huligánt” is lebuktatott a Ligetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.