Citrombillegetőt figyeltek meg Szeged környékén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egész országban csak évente egyszer-egyszer fordul elő a színpompás madár, és most éppen Szeged környékén tűnt fel.

Szeged környékén, egy Szatymaz melletti bányatavon figyelték meg a különleges citrombillegetőt – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csongrád megyei csoportja hétfőn a közösségi oldalán.

A madarászok mindig nagy örömmel fogadják a felbukkanását, ami nem véletlen, mivel vannak helyek, ahol 10 évente kerül sor csak erre. A madár nemcsak nagyon ritkán mutatkozik hazánkban, hanem valóban csodaszép és különleges. 

Az apró, a fejét és alsótestét borító élénk citromsárga tollazata alapján elnevezett madár az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgette táplálékát sárga billegetők (Motacilla flava) társaságában. Nagyon ritka, hogy hazánkban is fellelhető ez a madár, Magyaroroszágon először 1989. május 6-án észleltek egy hím példányt a fertőrákosi üdülőtelepen, a Fertő partján, majd a második előfordulása szintén itt volt, de most máshol találtak rá. 1992-től szinte minden évben lehet egy-egy madarat látni, de csak egyszer, erre most is sor került.

Borytókép: agraroldal.hu

Előző sztori

„Életre kelnek” az alkotások a szegedi Fekete házban

Következő sztori

Orbán Viktor: a munkának és a szakmunkának van jövője Magyarországon