Politika

Közgyűlés előtti csend: június közepéig maradhat Orbán Hedvig az Agóra élén, szobrot kap Tompa Mihály

Közgyűlés előtti csend: június közepéig maradhat Orbán Hedvig az Agóra élén, szobrot kap Tompa Mihály

2022. február 17., csütörtök
Közgyűlés előtti csend: június közepéig maradhat Orbán Hedvig az Agóra élén, szobrot kap Tompa Mihály

A költségvetésről, Az újra kiírandó Agóra-igazgatói pályázatról és Mihálik Edvinről fog szólni az idei első közgyűlés, melyre holnap kerül sor a Városháza Dísztermében.

Ismét érdemes lesz a Szegedma élő tudósítását követni a közgyűlésről, mivel a jelek szerint ezúttal sem maradunk izgalmak nélkül. A közel egy hete indult választási kampány miatt ráadásul vélhetően a vártnál is jobban egymásnak feszülnek majd az országgyűlési képviselő-jelöltnek is induló képviselők, azaz Mihálik Edvin zöld tanácsnok, illetve Mihálffy Béla és Bartók Csaba fideszes képviselők, továbbá Szabó Bálint független képviselő.

Sőt, még el sem kezdődött a közgyűlés, az előterjesztett interpellációk tekintetében máris sikerült vitát generálni. Martonosi Éva jegyző ugyanis a Szervezeti- és Működési Szabályzatra tekintettel a helyi Fidesz összes interpellációját elutasította.

Országos politikai kérdésben nem lehet interpellálni

Chovanecz Kata képviselő a napirendre került interpellációjában azt a kérdést tette fel Mihálik Edvinnek, hogy az ellenzék kormányra kerülése esetén eltörölné-e a 13. havi nyugdíjat, szükségesnek véli-e, hogy a Fidesz visszavezette azt, illetve hogyan alakítaná át a családtámogatás rendszerét, valamint támogatná-e a kormány által bevezetett családtámogatási intézkedések eltörlését. Bár a jegyzőn túl Mihálik sem gondolta interpellációnak Chovanecz kérdéseit, írásban röviden annyit válaszolt: maradna a 13. havi nyugdíj, melynek visszavezetését szükségesnek gondolta. A családtámogatási intézkedések kivezetését pedig nem támogatná, ugyanakkor igazságosabbá alakítaná át azokat.

65 milliárdos mérleggel számol a város

Az előterjesztésekből kiderül, hogy a kiadás és a bevétel arányával együtt nagyjából 65 milliárdos költségvetéssel számol 2022-ben a városvezetés. Több tucat városi szervezettel és önkormányzati céggel új működési szerződést köt a városvezetés, a büdzsé igen nagy százalékát az előterjesztés alapján ez teszi ki. A tervezett beruházások között szerepel többek között a Szegedi Vadaspark fejlesztése, melyet a járványhelyzet miatt halogatni kellett, idén azonban már be kell fejezni.

Az előterjesztések között szerepel továbbá, hogy az Uniós forrásokból nyert önjáró trolikra kiírt közbeszerzést is újra kiírják, mivel az előző pályázat eredménytelenül zárult le. Szintén helyet kapott a fejlesztések között a Vértót a lézerkutatóval összekötő, három új körforgalmat jelentő útfejlesztés.

Továbbá, egy gömörszőlősi kulturális egyesület szorgalmazására, Tompa Mihály-szobor kerülhet a Dóm téri panteonba.

Újra kiírják a pályázatot az Agóra igazgatói pozíciójára

Miután családi okokra hivatkozva Balázs Csaba mégsem tölti be a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatói székét, a Kulturális Bizottságnak a jogszabályok értelmében újra ki kell írnia az erről szóló pályázatot. Patthelyzetet okoz ugyanakkor, hogy az eddigi igazgató, Orbán Hedvig megbízása február 15-én járt volna le. A fennakadások elkerülése érdekében a Bizottság azt a javaslatot tette a közgyűlésnek, hogy az új pályázat elbírálásáig, de legfeljebb június 17-ig maradhasson Orbán Hedvig az igazgató.

a 30 éve közmegelégedésre tevékenykedő Orbán Hedvig leváltása körül kisebb botrány alakult ki, miután a Siklósról érkező Balázs Csaba pályázatát úgy bírálta el a Kulturális Bizottság, hogy az fontos szakmai szempontoknak nem felelt meg a helyi ellenzék és egy független szakértő szerint. A szegedi Fidesz az ügy érdekében még egy rendkívüli közgyűlést is összehívott, ami végül határozatképtelen volt.

Az év első közgyűlését holnap reggel 9 órától a Szegedma élőben, percről-percre fogja tudósítani. Tartsanak velünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.