Csúcsmodern hulladékválogató épült Szegeden, egyharmadával csökken a lerakóba jutó szemét mennyisége

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy olyan automata hulladékválogató-üzem épült a Szegedi Regionális Hulladékkezelő Központban, amely többek között mágneses és optikai technológiát használ. A létesítményt szerdán adták át.

Nettó 7,5 milliárd forintból, uniós támogatással regionális hulladékgazdálkodás-fejlesztési projekt zajlik Szegeden és a térség 28 településén, amelynek legjelentősebb eleme az 5300 négyzetméter alapterületű automata hulladékválogató-üzem építése volt, mintegy 6 milliárd forintból. Az üzem kivitelezője a A-Híd Zrt. és a Mento Környezetkultúra Kft. volt – tudatta az átadón Botka László polgármester.

A szemétválogatóban a térség 245 ezer lakójának évente keletkező, 70 ezer tonna vegyes hulladékát dolgozzák föl, ennek köszönhetően egyharmadával csökken a lerakóba kerülő hulladék mennyisége.

Szegeden 2007-ben indult el a szelektív hulladékgyűjtés, amely szintén egy uniós támogatással megvalósuló projekt volt. Jelenleg a városban keletkező szemét 13 százalékát hasznosítják újra, és a most megvalósult fejlesztésnek köszönhetően ez az arány csaknem 50 százalékra nő.

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése folytatódik. Tavasszal Szeged és a térség mintegy 27 ezer háztartása kap a komposztálható zöld hulladék gyűjtésére szolgáló kukákat.

Modern technológiával osztályozza a szemetet

Makrai László, az üzemet működtető Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője elmondta, az üzemben előaprítást követően dobrostával, légszeparátorral, mágneses, ballisztikai és optikai válogatóval különítik el a szerves anyagot, papírt és a különböző műanyagokat. Az anyagában újrahasznosítható hulladékokat bálázzák, a szerves anyagtól megtisztított, nem újrahasznosítható csomagolóanyagokból pedig másodlagos tüzelőanyagot állítanak elő. A fejlesztésnek köszönhetően csökken a cég által fizetendő hulladéklerakási járulék – közölte a szakember.

via MTI / Kiemelt képünk illusztráció!

Előző sztori

Előbújtak a Szegedi Vadaspark medvéi

Következő sztori

Gulyás Gergely: május elsejéig érvényes marad a védettségi igazolvány