Tudomány

Újabb tudományos elismerést zsebelt be Karikó Katalin és kutatótársa

Újabb tudományos elismerést zsebelt be Karikó Katalin és kutatótársa

2022. január 25., kedd
Újabb tudományos elismerést zsebelt be Karikó Katalin és kutatótársa

Karikó Katalin és Drew Weissman közösen kapja meg az idei Jessie Stevenson Kovalenko Medált - az amerikai National Academy of Sciences (NAS) így ismeri el, hogy a két tudós forradalmi fejlesztése hatékonnyá tette az mRNS szállítását a vakcinák és az immunterápiák számára. Karikó és Weissman 2022. május 1-jén veszi át a kitüntetést.

Ezzel a kitüntetéssel az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia az első két engedélyezett Covid-19 vakcina fejlesztését megalapozó tudóst, a Szegedi Tudományegyetemen biokémikus doktorrá avatott Karikó Katalint és a University of Pennsylvania (UPenn) laboratóriumaiban kutatótársává lett Drew Weissmant jutalmazza.

Pénz is jár az érem mellé

A Jessie Stevenson Kovalenko Medal kitüntetettjeként Karikó Katalin egy aranyozott bronzérmet kap, illetve osztozik a UPenn munkatársaként ottani kutatótársával, Drew Weissmannal a 25.000 dolláros (közel 8 millió forint) díjon, továbbá a két tudós a közös munka folytatására 50.000 dollár támogatásban részesül.

A NAS Kovalenko Medal kitüntetését 2022. május 1-jén, az Akadémia éves ülésének díjátadó ünnepségén veszi át Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Drew Weissman, az UPenn professzora.

A NAS 16 féle díja közül azzal is kitűnik a kétévente adományozott Jessie Stevenson Kovalenko Medal, hogy a kitüntetést eddig elnyert tudósok között Karikó Katalin az első magyar. A korábban díjazottak között szerepel viszont a Nobel-díjas James P. Allison, a tudományos elismerések egyik amerikai csúcstartója, akit Karikó Katalinhoz kapcsol több kitüntetés is.

via SZTE Sajtó / Kiemelt kép: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.