Reneszánsz könyvek kiállítása a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A könyvek újjászületése – velencei kiadású reneszánsz könyvek kiállítása címen tekinthető meg egészen február végéig a Somogyi könyvtár tárlata a harmadik emeleti olvasóteremben. A kamarakiállítással a reneszánsz velencei könyvkiadók és nyomdászok emléke előtt kívánnak tisztelegni a szervezők, a Somogyi Károly Emlékkönyvtár féltett kincseiből válogatva.

A 15–16. századi Itália, és ezen belül Velence nem csak a képzőművészet, a költészet és a kereskedelem területén tűnt ki a többi európai ország közül. Az elsők között hódította meg a könyvnyomtatás birodalmát is, mégpedig a kezdetektől fogva olyan forradalmi, szemet gyönyörködtető megoldásokkal, melyek ma is meghatározó tényezői a tipográfia és a könyvillusztráció magas fokú művészetének.

Velence térképe / Fotó: Somogyi könyvtár

A korábbi évszázadok impozáns méretű fóliánsai után a velencei műhelyekben megszülettek a kis méretű, könnyen hordozható „zsebkönyvek” – olyan csodálatosan letisztult betűkészlettel, melyek a mai napig elevenen élnek, sőt, az Adobe kínálatában az egyik legszebb fontkészlet a művészetét Velencében kiteljesítő Nicolas Jenson francia nyomdász és betűmetsző nevét viseli, valamint Velencében született meg a „kurzív”, azaz „italic”, vagyis dőlt betűs nyomtatott írásmód is.

Aldus Manutius címlap / Fotó: Somogyi könyvtár

A reneszánsz korszakban Velence az európai könyvkiadás fellegvára lett. Olyan tipográfiai és könyvészeti újítások születtek, melyek ma is szinte változatlan formában élnek tovább. Aldus Manutiust (olaszul Aldo Manuzio) – akinek többek között a dőlt betűs és szabályosan központozott írást, vagy éppen az előszót köszönhetjük – a „reneszánsz Steve Jobs”-ként emlegetik, könyvművészete ma is legalább annyira jelentős, mint kortársai, Michelangelo szobrászata, Tiziano festészete, vagy éppen Sansovino építészete.

A kiállításon a nyomdász Giunti-família történetébe is bepillanthatnak a látogatók, megcsodálhatják nyomdászjelvényeiket, valamint ízelítőt kaphatnak a 16–17. századváltozatos témájú velencei kiadású könyveiből.

Előző sztori

Váratlan fordulat: ismét egymásra talált Márki-Zay Péter és Jakab Péter

Következő sztori

250 ezer éles lőszert akartak áthozni Röszkén