Közélet

Nem tudja mi lesz! Indoklás nélkül pakolják utcára az 55 éves szakembert Szegeden!

Nem tudja mi lesz! Indoklás nélkül pakolják utcára az 55 éves szakembert Szegeden!

2022. január 7., péntek
Nem tudja mi lesz! Indoklás nélkül pakolják utcára az 55 éves szakembert Szegeden!

Egyre rejtélyesebb és érthetetlenebb az Agóra ügy; vagyis az eddigi igazgató: Orbán Hedvig váratlan lecserélése. Noha az asszony 30 éve (25 éves kora óta) vezeti közmegelégedésre az intézményt; soha semmi baj nem volt a munkájával,

váratlanul - és zárt ajtós értékelés után - mégis úgy döntött a városvezetés, hogy Siklósról ejtőernyőztet be egy új vezetőt az intézménybe.

Nem tudja, mi lesz vele

Orbán Hedviget elértük ugyan korábban, de igen szűkszavú reakcióján túl nem szerette volna egyáltalán kommentálni a helyzetet. Mindössze annyit modott a SzegedMa kérdéseire, hogy:

"nagyon köszöni a szegediek megható támogatását; február 15-ig teszi becsülettel a dolgát és legjobb tudása szerint vezeti az Agórát, azt követően viszont nem tudja, nem látja, mi lesz vele".

Bár az Agóra vezetője ennél többet nem akart mondani, az elmúlt hetekben számos hiteles és megerősített információt sikerült beszereznünk az Agóra vezető-váltása kapcsán.

A városvezetés furcsa döntése ugyanis sokkolta a szakmát;

senki nem számított arra, hogy az elmúlt évtizedekben bizonyított és még mindig agilis vezetőt lecseréli az önkormányzat.

Az Agóra (volt) az élete

Orbán Hedvig 55 éves lesz idén, gyermeke 9. osztályos középiskolás; tehát tizenéves kiskamasz. Kollégái szerint

sokkolta a hír az asszonyt, hogy 30 év után, figyelmzetés nélkül egyszer csak lecserélik; és máig nem tudja állítólag, hogy miért.

Munkatársainak - akikkel mi beszéltünk - szintén sejtelmük sincs az okokról; azt mondták: az Agóra volt Orbán Hedvig élete, mindent beleadott, imádta a munkáját, szívvel-lélekkel dolgozott.

(Néhány megkérdezett dolgozónak, és városházi munkatársnak voltak tippjeik; vagyis, hogy miért távolíthatták el váratlanul a szakembert; de mivel ezek csak feltételezések egyelőre, így addig nem ismertetjük ezeket, ameddig tényszerűen igazolható bizonyítékot nem tudunk szerezni.)

Megbízható forrásokból úgy tudjuk, legelőször akkor tudatosult Orbánban, hogy valami nem stimmel, amikor megtudta: más is pályázott a pozíciójára; ráadásul olyan "konstellációban", ami meglehetősen szokatlannak nevezhető. Az Agóra munkatársainak döbbenete és zavara azután lett teljes, hogy megtudták: Siklósról érkezhet (vagyis azóta már biztos: érkezik a közgyűlési döntés alapján) az új vezetőjük.

- Ebben a közművelődési szakmában; ahol mindenki ismert mindenkit, mert kevés a szakember, nem szokás "a semmiből" rápályázni azokra a posztokra, és helyekre, amelyekről köztudott, hogy jól mennek, sikeresek, eredményesek. Főleg nem 250 kilométer távolságból; nulla vagy minimális helyismerettel. Ez mindenkinek gyanús, nem csak Hédinek - mesélte az egyik bennfentes informátorunk.

A szemébe sem néztek

Bár Orbán Hedvig 30 éve vezeti az Agórát, generációk ismerik a nevét, mindenki elégedett volt a munkájával; úgy tudjuk, hogy a városvezetés eddig nem volt hajlandó megindokolni neki (sem), hogy miért cserélik le, miért nem hosszabbítanak vele szerződést.

Hedvig sem a pályázat során, sem előtte, sem azóta, de még most sem kapott információt a városvezetéstől, hogy miért nem akarnak tovább dolgozni vele. Ez rendkívül zavarja, szomorú miatta és igazságtalannak tartja, hogy a három évtizednyi munkája ellenére annyira sem becsülik, hogy legalább a szemébe nézzenek

- magyarázta az asszony egyik közvetlen munkatársa lapunknak.

Össze- és beolvasztás: csúcsintézmény lett januártól az Agóra

A vezető-váltás azért is tűnik meglehetősen érdekes és kockázatos döntésnek, mert januártól

  • a Bálint Sándor Művelődési Ház,
  • a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház,
  • a Heller Ödön Művelődési Ház,
  • a Kecskési Művelődési Ház,
  • a Petőfi-telepi Művelődési Ház,
  • a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház,
  • valamint a Tömörkény István Művelődési Ház

is a Szent-Györgyi Albert Agórába olvadt be egy közgyűlési döntés miatt.

Nem tűnik tehát kis feladatnak egy ekkorára felduzzasztott intézmény elvezetésre és hatékony működtetése.

Az új igazgató, Balázs Csaba, aki február 16-tól ülhet bele Orbán Hedvig ki sem hűlt székébe, magabiztosan – de érdemi konkrétumokat mellőzve - úgy nyilatkozott az önkormányzati kiadványnak, amikor arról kérdezték, hogy „mit akar” majd az Agóra élén:

Ami jó, jól működik, azon nem fogok változtatni, arra építkezni fogok. Az integráció kapcsán pedig nagyon sok lehetőség is van ebben az állásban. 

De hogy milyen lehetőség, vagy éppen kinek, kiknek; azt már nem fejtette ki, itt vége is volt a gondolatának.

Lapunk a péntekre meghirdetett rendkívüli Közgyűlés során szeretett volna informálódni az önkormányzat álláspontjáról, de mivel egyetlen városvezető sem jelent meg ezen, ez nem sikerült. Amint sikerül érdemi válaszokat szerezni Agóra-ügyben az önkormányzattól, azonnal beszámolunk róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.