Politika

Határozatképtelen volt az Agóra-ügyben összehívott közgyűlés

Határozatképtelen volt az Agóra-ügyben összehívott közgyűlés

2022. január 7., péntek
Határozatképtelen volt az Agóra-ügyben összehívott közgyűlés

Csak a szegedi Fidesz képviselői és Szabó Bálint jelentek meg a ma reggelre általuk összehívott rendkívüli közgyűlésen. A helyzetet bár napokkal ezelőtt prognosztizálták a felmerülő körülmények, ennek ellenére is érte váratlan meglepetés a helyi ellenzéket.

Határozatképtelen maradt a testület a péntek reggelre összeírt közgyűlésen, melynek a pótidőpontját a határozatképtelenség esetén mindössze negyed órával későbbre írtak ki, ám nem meglepő módon a testület akkor is határozatképtelen maradt. A két időpont között azonban kihasználva a sajtó figyelmét, Tápai Péter és Chovanecz Kata a tegnapi sajtótájékoztatójukat kiegészítve, miszerint Balázs Csaba pályázata hemzseg a szabálytalanságoktól, hozzátették, hogy a siklósi Várszínház regnáló igazgatójának a végzettsége múzeumok és levéltárak vezetésére alkalmas művélődési intézmény igazgatására viszont nem.

A képviselő azt is kiemelte, hogy emberileg sem tartja Balázs Csabát alkalmas vezetőnek, mivel arról sem tudott határozottan dönteni, hogy nyílt vagy zárt ülésen döntsenek-e a pályázatáról, illetve hogy a pályázatát korábban egyszer már visszavonta, aztán mégse.

Tápai Péter, a szegedi Fidesz alelnöke szerint a helyzet nagyon hasonlít arra, amikor a parkolási ügyben hívtak össze rendkívüli ülést: ugyanebben a szűk tárgyalóteremben kapott helyet, ahová a teljes létszámú testület be sem fér, és elmondása szerint akkor is a határozatképtelenségre készültek a képviselők.

Haág Zalán KDNP-s képviselő jegyezte meg, hogy Orbán Hedvig hosszú időn keresztül, a megfelelő végzettséggel vezette kifogástalanul a Szent-Györgyi Albert Agórát, posztját 5 és 10 évvel ezelőtt is konszenzussal választotta meg a testület. A legutóbbi közgyűlésen ehhez még azt is hozzátette, hogy ez mind bal-, mind jobboldali többségű közgyűléssel is előfordult.

Német Ferenc képviselő kezében Balázs Csaba nyilatkozatáról, hogy a pályázatát visszavonja

Német Ferenc szerint két lépésben volt az üggyel probléma: egyszer, amikor a közművelődési intézmények összevonásának ötletét első körben a szakértők nem támogatták. Majd második körben az erről szóló bizottsági ülésekre már el sem hívták őket. A képviselő azt is hozzátette, hogy az integrálás részleteiről nem is tájékozódtak a közgyűlés előtt, csak miután utánajártak.

Martonosi Éva jegyző szerint a pályázatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően bírálták el, Balázs Csaba pályázata pedig érvényes volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.