Nagyon nő az aktív fertőzöttek száma, de a kórházak nem telítődnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

21 219 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt három napban, ezzel párhuzamosan pedig majdnem 100 ezren vették fel a harmadik oltást és csupán 19-en vannak többen kórházban.

Beigazolódni látszanak az omikron vírusvariánssal kapcsolatos elméletek, mely szerint egy minden eddiginél fertőzőbb, de ugyanakkor lényegesen enyhébb lefolyású betegséget okozó változat válik dominánssá. Legalábbis a pillanatnyi járványügyi statisztikák erről tanúskodnak.

Ugyanis az aktív fertőzöttek száma az előző hétvégéhez képest nagyon erőteljes emelkedésnek indult, ennek ellenére lényegében stagnál a kórházban ápoltak száma, összesen 2630 beteget ápolnak. Ebből is 228-an vannak lélegeztetőgépen, ami szintén alig változott valamit.

Ugyan a negyedik hullám is hasonló ütemben indult a súlyos betegeket tekintve, az omikron genetikai értelemben minden eddiginél hatékonyabban kerüli meg a vakcinák által felépített immunválaszt, így oltottat és oltatlant is ugyanolyan arányban képes megfertőzni. Ugyanakkor amellett, hogy szintén a genetikájából adódóan kisebb eséllyel jár súlyos szövődményekkel, a vakcinák továbbra is jól ellátják vele szemben a fő funkciójukat, azaz oltottként jelentősen kisebb eséllyel kerülünk kórházba.

Ilyen fertőzésszám mellett tehát jól kezelhető a járvány, azonban a kormány legfrissebb álláspontja szerint a napi esetszámok hamarosan minden eddiginél magasabbak lesznek – ezt pedig a nemzetközi tendenciák támasztják alá. Olyannyira, hogy február 15-től csak a háromszor vagy a félévnél nem régebben kétszer oltottak számítanak védettnek. Ugyanis a túl sok napi új esetszám mellett a kórházi kapacitások is a harmadik hullámhoz hasonló ütemben csökkenhetnek.

A jó hír azonban, hogy az oltási akciónapokkal együttvéve közel 100 ezren vették fel a harmadik oltást az elmúlt 3 napban. Az első oltást felvevők száma azonban továbbra is nagyon kevés, márpedig az összlakosság védettsége így arányaiban nem nő tovább, csak a meglévőké válik biztossá. A mai nappal orvosi konzultációt megelőzően már a negyedik oltás is kérhető, továbbá a kötelező karantén időtartama is 10-ről 7 napra csökkent. De tünetmentesen, negatív PCR-teszttel már 5 nap után szabadulhatunk.

(koronavirus.gov.hu)

Előző sztori

Orbán Viktort tartják esélyesnek a bukmékerek

Következő sztori

Fegyverrel lőttek az embercsempészek autójára, másikkal menekültek tovább