Egészség

Nagyon nő az aktív fertőzöttek száma, de a kórházak nem telítődnek

Nagyon nő az aktív fertőzöttek száma, de a kórházak nem telítődnek

2022. január 17., hétfő
Nagyon nő az aktív fertőzöttek száma, de a kórházak nem telítődnek

21 219 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt három napban, ezzel párhuzamosan pedig majdnem 100 ezren vették fel a harmadik oltást és csupán 19-en vannak többen kórházban.

Beigazolódni látszanak az omikron vírusvariánssal kapcsolatos elméletek, mely szerint egy minden eddiginél fertőzőbb, de ugyanakkor lényegesen enyhébb lefolyású betegséget okozó változat válik dominánssá. Legalábbis a pillanatnyi járványügyi statisztikák erről tanúskodnak.

Ugyanis az aktív fertőzöttek száma az előző hétvégéhez képest nagyon erőteljes emelkedésnek indult, ennek ellenére lényegében stagnál a kórházban ápoltak száma, összesen 2630 beteget ápolnak. Ebből is 228-an vannak lélegeztetőgépen, ami szintén alig változott valamit.

Ugyan a negyedik hullám is hasonló ütemben indult a súlyos betegeket tekintve, az omikron genetikai értelemben minden eddiginél hatékonyabban kerüli meg a vakcinák által felépített immunválaszt, így oltottat és oltatlant is ugyanolyan arányban képes megfertőzni. Ugyanakkor amellett, hogy szintén a genetikájából adódóan kisebb eséllyel jár súlyos szövődményekkel, a vakcinák továbbra is jól ellátják vele szemben a fő funkciójukat, azaz oltottként jelentősen kisebb eséllyel kerülünk kórházba.

Ilyen fertőzésszám mellett tehát jól kezelhető a járvány, azonban a kormány legfrissebb álláspontja szerint a napi esetszámok hamarosan minden eddiginél magasabbak lesznek - ezt pedig a nemzetközi tendenciák támasztják alá. Olyannyira, hogy február 15-től csak a háromszor vagy a félévnél nem régebben kétszer oltottak számítanak védettnek. Ugyanis a túl sok napi új esetszám mellett a kórházi kapacitások is a harmadik hullámhoz hasonló ütemben csökkenhetnek.

A jó hír azonban, hogy az oltási akciónapokkal együttvéve közel 100 ezren vették fel a harmadik oltást az elmúlt 3 napban. Az első oltást felvevők száma azonban továbbra is nagyon kevés, márpedig az összlakosság védettsége így arányaiban nem nő tovább, csak a meglévőké válik biztossá. A mai nappal orvosi konzultációt megelőzően már a negyedik oltás is kérhető, továbbá a kötelező karantén időtartama is 10-ről 7 napra csökkent. De tünetmentesen, negatív PCR-teszttel már 5 nap után szabadulhatunk.

(koronavirus.gov.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.