/

Karikó Katalin 3 millió amerikai dollárral járó elismerésben részesült

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén sem győzünk beszámolni Karikó Katalin tudományos elismeréseiről: legutóbb máris két díjat jelentettek be, amit a szegedi származású kutatóbiológusnak ítéltek oda. A professzort és két kutatótársát a VinFuture Grand Prize-zal és 3 millió amerikai dollárral jutalmazták

Karikó Katalin, az SZTE; valamint Drew Weissman, az UPenn és Pieter Rutter Cullis, az UBC professzora kapta idén a VinFuture Grand Prizet, valamint az ehhez járó 3 millió dollárt. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és társai, az mRNS-technológiát felfedezéseikkel megalapozó tudósok részt vettek a 2022. január 20-i díjátadóhoz kötődő, a vietnámi fővárosban tartott szimpóziumon és több ismeretterjesztő programon.

A hanoi-i Operaházában tegnap este tartott nagyszabású ünnepséget, az első VinFuture Grand Prize ceremóniát a vietnámi TV mellett több nagy tévétársaság, így például a CNBC, a CNN, az Euronews is közvetítette.

A díjátadó ceremónián a vietnámi elismerésért köszönetet mondó Karikó Katalin azt is elmesélte, hogy már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnámi fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen – a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhíressé lett csoporttárssal, „Karikó Katival”.

Karikó Katalin egykori csoporttársaival. Fotó: SZTE Sajtó

A VinFuture Grand Prize „olyan újítók elismerése, akiknek a munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre”. E fődíj abból a szempontból is a világ egyik legnagyobb tudományos és technológiai kitüntetése, hogy ahhoz 3 millió amerikai dollár (több mint 940 millió forint) tartozik.

A díj mellett – a sokszínűség, a méltányosság és az új tudományterületek előmozdítása jegyében – további három, egyenként 500.000 USD értékű különdíjat is átadtak. E kitüntetésekkel a fejlődő országokból származó innovátorokat, női kutatókat, illetve a feltörekvő területek kiemelkedő eredményeket elérő fejlesztőit ismerik el. A VinFuture Alapítvány díjai az ENSZ fenntartható fejlődési céljait támogató kutatásokra ösztönöznek.

A rendezvénysorozatot január 21-én a VinFuture-díjazottak főszereplésével tartott „Tudományos párbeszéd” zárja.

via SZTE Sajtó / Kiemelt kép: Kuklis István

Előző sztori

Kijött a rendelet, csak az oltottak számítanak védettnek Magyarországon

Következő sztori

Postafordultával csempészte a migránsokat