Hírzóna

Karikó Katalin két tudományos elismeréssel nyitja az évet

Karikó Katalin két tudományos elismeréssel nyitja az évet

2022. január 14., péntek
Karikó Katalin két tudományos elismeréssel nyitja az évet

Franciaország és Svédország is elismeri Karikó Katalin munkásságát: 2022 januárjának elején bejelentették, hogy a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorát a francia akadémia tagjává választják, továbbá neki ítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését.

A francia akadémia új tagja

A francia „Académie des sciences” tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint. Az SZTE alumnája, az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó biokémikus mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremónia 2022. június 14-én lesz Párizsban, az „Institut de France” kupolája alatt.

Az „Institut de France” öt akadémiát tömörít, köztük az irodalom művelését és ápolását célul tűző, 1635-ben alapított Francia Akadémiát, továbbá az 1666-ban létrehozott Természettudományok Akadémiáját. Emlékezetes: ez az „Académie des sciences” Karikó Katalinnak ítélte a Grande Médaille kitüntetést.

A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról. „A nő, aki megmentheti a világot” című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között. A frankofón közvélemény tehát ismeri, figyelemmel kíséri Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora munkásságát.

Svédországban is díjat érdemelt

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány 2022. évi díjával Karikó Katalin 500.000 svéd korona (közel 18 millió forint) támogatást kap kutatómunkája folytatásához. A svédországi Lund városában 2022. április 24-én esedékes díjátadóhoz tudományos szimpóziumot is szerveznek.

A „Camurus Lipid Research Foundation” (CLRF) szerint Karikó Katalin „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. Az SZTE kutatóprofesszora eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

A Lund University az egyik alapítója az 1997-ben létrehozott Camurus Lipidkutatási Alapítványnak. A Lund University és a Szegedi Tudományegyetem egyaránt tagja a „European University Alliance for Global Health” (EUGLOH) hálózatnak.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.