Itt az ötödik hullám: 6 ezer felett az új fertőzöttek száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok szakértő gondolja úgy, hogy az omikron-variáns gyors terjedése a járvány negyedik és ötödik hullámának egybe csúszását eredményezte. Az ünnepek környékén megfigyelhető esetszám-csökkenés az akkor domináns delta fertőzéseknél ment végbe, a most regisztrált új fertőzöttek már többnyire omikron miatt betegedtek meg.

Merkely Béla: elindult az ötödik hullám

Az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani, de az oltottaknál csak enyhe, felsőlégúti megbetegedést – orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat – okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban.

Grafikon: MTI

A szakember az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hamis hírek jelentősen rontják az oltási aktivitást, így növelik az esetszámokat és a halálozás valószínűségét, ezért csak hiteles forrásból szabad tájékozódni.

A koronavírus elleni oltás az egyedüli megoldás, amellyel a kórházba kerülés valószínűségét jelentősen csökkenteni lehet – hangsúlyozta.

Tegnap Csongrád-Csanád megyében 132 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel együtt országosan:

  • 6524 új fertőzöttet igazoltak,
  • elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg,1 137 648 főt nyilvánítottak eddig gyógyultnak,
  • az aktív fertőzöttek száma 105 529-re emelkedett
  • 3070 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. 
Előző sztori

Nem kell tesztelniük indulás előtt az Angliába utazóknak

Következő sztori

32 milliós tehergépkocsit foglalt le a rendőrség