Politika

A szegedi ellenzék szabálytalannak véli az Agóra vezetőváltását

A szegedi ellenzék szabálytalannak véli az Agóra vezetőváltását

2022. január 6., csütörtök
A szegedi ellenzék szabálytalannak véli az Agóra vezetőváltását

Tápai Péter és Chovanecz Kata a szegedi Fidesz irodán tartott sajtótájékoztatójuk során több ponton is rávilágított a már korábban hangoztatott ellentmondásokra az ügy kapcsán.

A Szegedi Fidesz alelnöke felidézte, hogy az elmúlt két évben több mint 8 cégvezetőt váltottak le az önkormányzaton belül a polgármester utasítására. Szerinte a Szent-Györgyi Albert Agóra esete is ide tartozik. Chovanecz Kata azonban kiderítette, hogy számos szabálytalanság történt a pályázat elbírálásakor. Ezt a képviselő a Facebook-oldalán és a közgyűlésen is jelezte. Ezekben azt a megállapítást tette - melyeket a képviselő a sajtótájékoztatón is megismételt -, hogy szakértői vélemény igazolja az újonnan kinevezett igazgató, Balázs Csaba jogtalan kinevezését. A pályázó ugyanis elmondása szerint nem rendelkezik a szükséges szakmai alkalmassággal.

A kirendelt szakértő véleménye és a párt megállapításai szerint nem rendelkezik a kiírásnak megfelelő szakirányú végzettséggel, valamint megfelelő szakmai gyakorlattal és tapasztalattal sem. Ilyen méretű intézményt pedig nem vezetett korábban. Ezen kívül azt is kifogásolta, hogy Balázs Csaba - aki tavaly év végéig volt a siklósi Várszínház igazgatója - nem rendelkezik kellő helyismerettel. Ráadásul a pályázatát egyszer korábban visszavonta, így a közgyűlés nem is szavazhatott volna róla.

Az ügy csápjai novemberig nyúlnak vissza, amikor is a közgyűlés elfogadta a közművelődési házak integrálását az Agóra égisze alá. Chovanecz akkor arról beszélt, hogy zárt ajtók mögött a szakmabeliek hevesen ellenezték az önkormányzat lépését, melyet a Kulturális Bizottság figyelmen kívül hagyott.

A szabálytalanság megállapítására tekintettel hívott össze rendkívüli közgyűlést a frakció holnap reggelre. Beszédes azonban, hogy a reggel 8 órára kiírt közgyűlést határozatképtelenség esetén nem egy teljesen másik időpontban, hanem negyed órával később tartják meg.

Tápai szerint a parkolóüggyel kapcsolatos rendkívüli közgyűlés esetéből kiindulva a képviselők egy része bojkottálni fogja az ügyet. Botka szlogenjére pedig, hogy a város demokratikus és szabad, úgy reagált: a Szervezeti- és Működési Szabályzat szerint a rendes közgyűlésekhez hasonlóan a rendkívüli nyílt ülések anyagát, napirendi pontjait is elérhetővé kell tenni a nyilvánosság számára. A pénteki ülés esetében ez azonban a sajtótájékoztató pillanatáig nem történt meg.

Chovanecz Kata szerint a Fidesz-KDNP pártpolitikától függetlenül, kizárólag szakmai alapon hozott döntéseket az Agóra ügyével kapcsolatban. Kiemelte, hogy egy volt SZDSZ-képviselőt akarnak kinevezni az intézmény élére, aki szerinte vakon teljesíti a városvezetés utasításait.

Szerinte tudatosan szétverik a szegedi kulturális és közművelődési rendszert, annak szakmai működésének maradékát és feláldozzák azt a pártpolitika oldalán.

A képviselő arra kérte a baloldalt, kiemelten Botka Lászlót és Mihálik Edvin országgyűlési képviselő-jelöltet, hogy ,,dolgozzanak meg a tiszteletdíjukért és jöjjenek be holnap a munkahelyükre, vegyenek részt a közgyűlés munkájában, de ne csak szavazógépekként."

Tápai azzal zárta a tájékoztatót, hogy a város hozzáállásáról az is árulkodik, hogy nem a megszokott helynek számító Díszteremben, hanem egy jóval kisebb teremben tartják meg az ülést, ahová az érdeklődők - így a sajtó képviselői is - szűken vagy egyáltalán nem férnek benne. A Szegedi Fidesz azonban meghívta az ülésre őket, hozzátéve, hogy annak végeztével nyilatkozni kívánnak a történtekről.

A holnap reggeli rendkívül közgyűlésről a Szegedma élőben is bejelentkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.