A szegedi ellenzék szabálytalannak véli az Agóra vezetőváltását

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tápai Péter és Chovanecz Kata a szegedi Fidesz irodán tartott sajtótájékoztatójuk során több ponton is rávilágított a már korábban hangoztatott ellentmondásokra az ügy kapcsán.

A Szegedi Fidesz alelnöke felidézte, hogy az elmúlt két évben több mint 8 cégvezetőt váltottak le az önkormányzaton belül a polgármester utasítására. Szerinte a Szent-Györgyi Albert Agóra esete is ide tartozik. Chovanecz Kata azonban kiderítette, hogy számos szabálytalanság történt a pályázat elbírálásakor. Ezt a képviselő a Facebook-oldalán és a közgyűlésen is jelezte. Ezekben azt a megállapítást tette – melyeket a képviselő a sajtótájékoztatón is megismételt -, hogy szakértői vélemény igazolja az újonnan kinevezett igazgató, Balázs Csaba jogtalan kinevezését. A pályázó ugyanis elmondása szerint nem rendelkezik a szükséges szakmai alkalmassággal.

A kirendelt szakértő véleménye és a párt megállapításai szerint nem rendelkezik a kiírásnak megfelelő szakirányú végzettséggel, valamint megfelelő szakmai gyakorlattal és tapasztalattal sem. Ilyen méretű intézményt pedig nem vezetett korábban. Ezen kívül azt is kifogásolta, hogy Balázs Csaba – aki tavaly év végéig volt a siklósi Várszínház igazgatója – nem rendelkezik kellő helyismerettel. Ráadásul a pályázatát egyszer korábban visszavonta, így a közgyűlés nem is szavazhatott volna róla.

Az ügy csápjai novemberig nyúlnak vissza, amikor is a közgyűlés elfogadta a közművelődési házak integrálását az Agóra égisze alá. Chovanecz akkor arról beszélt, hogy zárt ajtók mögött a szakmabeliek hevesen ellenezték az önkormányzat lépését, melyet a Kulturális Bizottság figyelmen kívül hagyott.

A szabálytalanság megállapítására tekintettel hívott össze rendkívüli közgyűlést a frakció holnap reggelre. Beszédes azonban, hogy a reggel 8 órára kiírt közgyűlést határozatképtelenség esetén nem egy teljesen másik időpontban, hanem negyed órával később tartják meg.

Tápai szerint a parkolóüggyel kapcsolatos rendkívüli közgyűlés esetéből kiindulva a képviselők egy része bojkottálni fogja az ügyet. Botka szlogenjére pedig, hogy a város demokratikus és szabad, úgy reagált: a Szervezeti- és Működési Szabályzat szerint a rendes közgyűlésekhez hasonlóan a rendkívüli nyílt ülések anyagát, napirendi pontjait is elérhetővé kell tenni a nyilvánosság számára. A pénteki ülés esetében ez azonban a sajtótájékoztató pillanatáig nem történt meg.

Chovanecz Kata szerint a Fidesz-KDNP pártpolitikától függetlenül, kizárólag szakmai alapon hozott döntéseket az Agóra ügyével kapcsolatban. Kiemelte, hogy egy volt SZDSZ-képviselőt akarnak kinevezni az intézmény élére, aki szerinte vakon teljesíti a városvezetés utasításait.

Szerinte tudatosan szétverik a szegedi kulturális és közművelődési rendszert, annak szakmai működésének maradékát és feláldozzák azt a pártpolitika oldalán.

A képviselő arra kérte a baloldalt, kiemelten Botka Lászlót és Mihálik Edvin országgyűlési képviselő-jelöltet, hogy ,,dolgozzanak meg a tiszteletdíjukért és jöjjenek be holnap a munkahelyükre, vegyenek részt a közgyűlés munkájában, de ne csak szavazógépekként.”

Tápai azzal zárta a tájékoztatót, hogy a város hozzáállásáról az is árulkodik, hogy nem a megszokott helynek számító Díszteremben, hanem egy jóval kisebb teremben tartják meg az ülést, ahová az érdeklődők – így a sajtó képviselői is – szűken vagy egyáltalán nem férnek benne. A Szegedi Fidesz azonban meghívta az ülésre őket, hozzátéve, hogy annak végeztével nyilatkozni kívánnak a történtekről.

A holnap reggeli rendkívül közgyűlésről a Szegedma élőben is bejelentkezik.

Előző sztori

Jövő hétfőtől bővül a tram-train menetrendje

Következő sztori

Gyermekpornográfia miatt emeltek vádat egy szegedi férfival szemben