Egyre nagyobb a migrációs nyomás a déli határon

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ásotthalomnál 25 migráns akart bejutni az éjszaka. Az agrárminiszter szerint a mezőőrség megerősítésére van szükség.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei 2022. január 29-én 0 óra 10 perckor Ásotthalom külterületén 25 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el. 

Az utóbbi időben sorra kapják el a határok mentén a kisebb-nagyobb migránscsoportokat. Az elfogásukban a polgár- és a mezőőrség is segít. Nagy István agrárminiszter közölte: a migrációs nyomás miatt kiemelt támogatást kapnak a déli határon működő mezei őrszolgálatok.

Arra is emlékeztetett a tárcavezető, hogy jelentősen megnőtt az ország külső schengeni határain való illegális bevándorlási kísérletek száma. Hozzátette, hogy a megnövekedett migrációs nyomás nemcsak a rendvédelmi szervekre ró többletterheket, hanem fokozza a déli határ kötelében fekvő termőföldek védelmének igényét is, ezért a mezőőrségre is megnövekedett az igény.

A kormány ezért több mint 170 millió forint rendkívüli támogatásról döntött mezei őrszolgálatuk létrehozására vagy a meglévő mezei őrszolgálatuk létszámának megemelésére.

Ennek keretében Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék kapnak támogatást.

(A kép illusztráció)

(via police.hu)

Előző sztori

Gyulay Zsolt a MOB új elnöke

Következő sztori

A megelőzés olcsóbb, mint a kezelés