Leváltják Orbán Hedviget, a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőjét – Siklósról (!) neveznek ki újat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közgyűlés döntése értelmében 2022. február 15-én Balázs Csaba, egykori SZDSZ-es képviselő válthatja a több évtizedes tapasztalattal rendelkező Orbán Hedviget. A helyi ellenzék pedig nagyon nem örül a döntésnek.

Hosszas és erősen kétes előzmény vezetett el a pénteki közgyűlésen odáig, hogy hosszú idő után új vezetője lehet a Szent-Györgyi Albert Agórának. Az októberi közgyűlésen megszavazták, hogy a város művelődési házait – ideértve az agglomerációkat is – központosítják, egy intézményként tömörülnek az Agóra alá. Az intézkedés ellen a művelődési házak vezetői – a szegedi Fidesz információi szerint – hevesen tiltakoztak, az erről döntő Kulturális Bizottság pedig nem kimondottan szentelt túl sok figyelmet a felmerülő javaslatokra. A párt helyi érdekképviselete attól is tartott továbbá, hogy a Cserepes sori piac sorsára juthatnak a művelődési házak, azaz kiszervezik ,,helyi oligarcháknak”.

Ezt azzal indokolták, hogy a Bartók Béla Művelődési Házzal ez korábban megtörtént, ahogy jó pár fiókkönyvtárral is, melyet aztán később bezártak.

A Kulturális Bizottság a két pályázóval szerdán zárt ajtók mögött tanácskozott, azonban ez nem volt sajtónyilvános. És mint kiderült, a pályázatok sorsáról zárt ülésen tárgyaltak volna, Haág Zalán KDNP-s képviselő javaslatára azonban a nylt ülés elé került. Itt maga Haág Zalán bár nem tartotta alkalmatlannak a posztjára a Siklósi Várszínház igazgatói posztjáról leköszönő Balázs Csabát, mégis érzése szerint a politikai érdek a kultúrába is belerondít ezúttal, ráadásul az önkormányzati médiacentrum kiépítéséhez gyakorlatához kísértetiesen hasonlóan ,,messziről jött embert” választanának a helyi kultúra élére, ami arra utal, hogy az új igazgató egy ,,politikai komisszár” lehet.

Chovanecz Kata nyílegyenesen úgy fogalmazott, hogy Balázs Csaba végzettségénél fogva nem alkalmas a pozíció betöltésére. Tápai Péter annak adott hangot, hogy Orbán Hedvig több évtizedes, kiváló és lelkes munkáját mindenki elismeri a városban, az új pályázó pedig az ehhez szükséges terepismerettel, azaz Szeged ismeretével nem rendelkezik.

A közgyűlés döntése értelmében azonban most nagyon úgy néz ki, Orbán Hedviget februártól Balázs Csaba egykori SZDSZ-es képviselő, a Siklósi Várszínház leköszönő igazgatója fogja váltani.

Előző sztori

Mihálffy: 1,8 milliárddal támogatja a kormány a Homokhátság vízpótlását

Következő sztori

Több órás várakozásra kell számítani a megyei határátkelőkön