Közélet

Leváltják Orbán Hedviget, a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőjét - Siklósról (!) neveznek ki újat

Leváltják Orbán Hedviget, a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőjét - Siklósról (!) neveznek ki újat

2021. december 17., péntek
Leváltják Orbán Hedviget, a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetőjét - Siklósról (!) neveznek ki újat

A közgyűlés döntése értelmében 2022. február 15-én Balázs Csaba, egykori SZDSZ-es képviselő válthatja a több évtizedes tapasztalattal rendelkező Orbán Hedviget. A helyi ellenzék pedig nagyon nem örül a döntésnek.

Hosszas és erősen kétes előzmény vezetett el a pénteki közgyűlésen odáig, hogy hosszú idő után új vezetője lehet a Szent-Györgyi Albert Agórának. Az októberi közgyűlésen megszavazták, hogy a város művelődési házait - ideértve az agglomerációkat is - központosítják, egy intézményként tömörülnek az Agóra alá. Az intézkedés ellen a művelődési házak vezetői - a szegedi Fidesz információi szerint - hevesen tiltakoztak, az erről döntő Kulturális Bizottság pedig nem kimondottan szentelt túl sok figyelmet a felmerülő javaslatokra. A párt helyi érdekképviselete attól is tartott továbbá, hogy a Cserepes sori piac sorsára juthatnak a művelődési házak, azaz kiszervezik ,,helyi oligarcháknak".

Ezt azzal indokolták, hogy a Bartók Béla Művelődési Házzal ez korábban megtörtént, ahogy jó pár fiókkönyvtárral is, melyet aztán később bezártak.

A Kulturális Bizottság a két pályázóval szerdán zárt ajtók mögött tanácskozott, azonban ez nem volt sajtónyilvános. És mint kiderült, a pályázatok sorsáról zárt ülésen tárgyaltak volna, Haág Zalán KDNP-s képviselő javaslatára azonban a nylt ülés elé került. Itt maga Haág Zalán bár nem tartotta alkalmatlannak a posztjára a Siklósi Várszínház igazgatói posztjáról leköszönő Balázs Csabát, mégis érzése szerint a politikai érdek a kultúrába is belerondít ezúttal, ráadásul az önkormányzati médiacentrum kiépítéséhez gyakorlatához kísértetiesen hasonlóan ,,messziről jött embert" választanának a helyi kultúra élére, ami arra utal, hogy az új igazgató egy ,,politikai komisszár" lehet.

Chovanecz Kata nyílegyenesen úgy fogalmazott, hogy Balázs Csaba végzettségénél fogva nem alkalmas a pozíció betöltésére. Tápai Péter annak adott hangot, hogy Orbán Hedvig több évtizedes, kiváló és lelkes munkáját mindenki elismeri a városban, az új pályázó pedig az ehhez szükséges terepismerettel, azaz Szeged ismeretével nem rendelkezik.

A közgyűlés döntése értelmében azonban most nagyon úgy néz ki, Orbán Hedviget februártól Balázs Csaba egykori SZDSZ-es képviselő, a Siklósi Várszínház leköszönő igazgatója fogja váltani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.