Meteor

Tíz éve nem volt fehér karácsony Szegeden. Idén vajon lesz?

Tíz éve nem volt fehér karácsony Szegeden. Idén vajon lesz?

2021. december 14., kedd
Tíz éve nem volt fehér karácsony Szegeden. Idén vajon lesz?

Utoljára 2011-ben esett a hó karácsonykor Szegeden – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztjából.

Már csak tíz nap van hátra Szentestéig. Sokakat foglalkoztat a kérdés, vajon esni fog-e a hó az ünnepek idején. Bár jelenleg még csak nagyon nagy vonalakban lehet körvonalazni a karácsonyi ünnepek várható időjárását, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisában tárolt megfigyelések alapján tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben milyen karácsonyunk volt.

Az OMSZ az osztrák meteorológiai szolgálttól átvett ötlet alapján elkészített néhány infografikát magyar városokra vonatkoztatva: a zöld fák hómentes, a fehérek teljesen (mindhárom ünnepi napon) havas karácsonyt jelölnek, a "foltos" fák pedig azt, hogy abban az évben december 24. és 26. között legalább az egyik nap volt hótakaró – írják a bejegyzésben.

Forrás: OMSZ

Eszerint Szegeden legutóbb tíz évvel ezelőtt, 2011-ben esett a hó december 24. és 26. között. Mindhárom ünnepi napon pedig utoljára 2007-ben borult fehérbe a napfény városa.

Idén vajon fehér lesz a karácsony?

Az OMSZ karácsonyi esélylatolgatásai alapján az átmeneti bizonytalan mértékű enyhülés után, az ünnepek előtt pár nappal ismét lehűlés érkezhet, hidegebb légtömeg töltheti ki térségünket. A hőmérsékleti maximumok 0 fok körül lehetnek, azonban csapadék a jelenlegi állás szerint nem várható. Inkább csak lokális csapadék alakulhatna ki, ha viszont így lesz, az hó formájában hullhat le. A bejegyzésben hangsúlyozzák, hogy ezt ennyi idővel előtte nem érdemes komolyan venni.

Egy dolog biztos, Szeged gyönyörűen fest karácsonyi fényekben és fehér köntösben egyaránt. Ha hiányzik Önnek a havazás, nézze vissza, három évvel ezelőtt hogyan lepték el a hóemberek a belvárost!

https://szegedma.hu/2018/12/feher-kontosbe-bujt-szeged-kepgaleria

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.