Kultúra

Szegedre látogat a Magyarországi Eszperantó Szövetség

Szegedre látogat a Magyarországi Eszperantó Szövetség

2021. december 17., péntek
Szegedre látogat a Magyarországi Eszperantó Szövetség

Most szombaton, azz december 18-án a Magyarországi Eszperantó Szövetség vezetősége tesz látogatást a Somogyi-könyvtárban, amely során megtekintik a bibliotéka jelentős eszperantó gyűjteményét, valamint a 2022-es évre vonatkozó közös terveikről egyeztetnek a könyvtár munkatársaival.

Az ország egyik legjelentősebb eszperantó gyűjteményét amelyet a Somogyi-könyvtár őriz – Farkas Ernő nyelvtanár hozta létre a már meglévő műnyelvi kötetek, valamint a bécsi Esperanto Museum másodpéldányainak ötvözetéből. A Magyar Eszperantó Múzeum és Könyvtár néven 1961. július 23-án megnyílt gyűjtemény 260 kötetet tartalmazott a kezdetekkor, amely azóta folyamatosan gyarapodik.

A gyűjtemény 600 kötettel indult, ma mintegy 3300 könyvből és kb. 250 féle folyóiratból áll.

Az állományban találhatóak továbbá kották, lapkivágatok, aprónyomtatványok és kéziratos munkák. A dokumentumok helyben használhatóak a Somogyi-könyvtárban és előzetes bejelentkezés után tekinthetőek meg.

Az eszperantó nemzetektől független, nyelvi egyenjogúságot biztosító, élő nemzetközi nyelv. Olyan nyelvről van szó, amelyet nemzetközi kommunikációs célokra hoztak létre. Alapelve az, hogy anyanyelvként nem (legalábbis kevesen) tanulják, így elsajátításához és használatához mindenki egyenlő eséllyel kezd. A nyelv jól felismerhető logikai rendszer alapján áll össze. (Forrás: esperantohea.hu)

Erre a gyűjteményre – és a kerek évfordulós eseményre – építve a Somogyi-könyvtár videósorozatot indított Eszperantó pillanatképek címmel, melynek keretében felidézik az eszperantó világnyelv történetének érdekes mozzanatait. A videósorozat első részét itt is megtekinthetik:

https://www.youtube.com/watch?v=eN075G6RfUk

A sorozat számos részt foglal magába és folyamatosan újabb darabok készülnek. Egy-egy fontos évforduló, a Magyar Kultúra Napja, a Magyar Költészet Napja, vagy éppen a Magyar Népmese Napjának jeles alkalmából készültek eszperantó videós köszöntővel a sorozat készítői.

A Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) – Hungaria Esperanto-Asocio (HEA) és a Somogyi-könyvtár a 2022. évre közös tervvel készül, amely szerint a Somogyi könyvtár ad majd otthont 2022. július 14-től a 22. IMEK kiállításának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.