Rusvai szerint februárban kezdődik az ötödik hullám

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az állatorvos szerint az omikron biztosan eléri Magyarországot és ez fogja elindítani az újabb járványhullámot – méghozzá elmondása szerint nem sokkal a negyedik hullám után.

A szakember az ATV Híradójában arról beszélt, hogy a variánsok között az omikron az abszolút csúcstartó, hiszen az eddig ismert variánsok közül ennek van a legtöbb mutációja. Emiatt a tulajdonságai is meredeken eltérnek a deltától minden bizonnyal, kézzel fogható információnk azonban 1-2 héten belül lesz, amikor befuthatnak az első vizsgálati eredmények.

Emlékeztetett, hogy a variáns jelenleg az Egyenlítőtől délre terjed főként, ahol a társadalom nagyrésze fiatal. Az európai lakosság azonban öregedő, így az ottani esetek és esetszámok nem hasonlíthatók össze szerinte azzal, ami a térségben várhat ránk.

Amit viszont biztosra vesz, hogy a variáns elér minket és február elején be is indítja az ötödik hullámot, ami becslései szerint március végén fog tetőzni.

A negyedik hullámmal kapcsolatban leszögezte, hogy ennek a tetőzésén már túl vagyunk. A halálozások száma ugyan a jövő héten még magas lesz, de összességében a járványadatok december első 10 napjában csökkenésnek fognak indulni, és az eddigi hullámokhoz hasonlóan a járványgörbe szépen lassan ellaposodik.

Hogy pontosan miért is szokatlanul aggasztó az omikron variáns terjedése, arról ebben a cikkben írtunk korábban.

KÉPGALÉRIA+VIDEÓ
Előző sztori

Pénteken nevet és egy bikát is kapott az új aréna

Következő sztori

Dokumentumfilm készült a szegedi igazságügyi palotáról