Egészség

Rusvai szerint februárban kezdődik az ötödik hullám

Rusvai szerint februárban kezdődik az ötödik hullám

2021. december 3., péntek
Rusvai szerint februárban kezdődik az ötödik hullám

Az állatorvos szerint az omikron biztosan eléri Magyarországot és ez fogja elindítani az újabb járványhullámot - méghozzá elmondása szerint nem sokkal a negyedik hullám után.

A szakember az ATV Híradójában arról beszélt, hogy a variánsok között az omikron az abszolút csúcstartó, hiszen az eddig ismert variánsok közül ennek van a legtöbb mutációja. Emiatt a tulajdonságai is meredeken eltérnek a deltától minden bizonnyal, kézzel fogható információnk azonban 1-2 héten belül lesz, amikor befuthatnak az első vizsgálati eredmények.

Emlékeztetett, hogy a variáns jelenleg az Egyenlítőtől délre terjed főként, ahol a társadalom nagyrésze fiatal. Az európai lakosság azonban öregedő, így az ottani esetek és esetszámok nem hasonlíthatók össze szerinte azzal, ami a térségben várhat ránk.

Amit viszont biztosra vesz, hogy a variáns elér minket és február elején be is indítja az ötödik hullámot, ami becslései szerint március végén fog tetőzni.

A negyedik hullámmal kapcsolatban leszögezte, hogy ennek a tetőzésén már túl vagyunk. A halálozások száma ugyan a jövő héten még magas lesz, de összességében a járványadatok december első 10 napjában csökkenésnek fognak indulni, és az eddigi hullámokhoz hasonlóan a járványgörbe szépen lassan ellaposodik.

Hogy pontosan miért is szokatlanul aggasztó az omikron variáns terjedése, arról ebben a cikkben írtunk korábban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.