A WHO szerint globális kockázatot jelent az omikron variáns

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői közleményében azt nyilatkozta: az új variáns nemzetközi szinten el fog terjedni és megváltoztathatja a világjárvány eddigi pályáját.

A hétvégén röppentek fel az első hírek arról, hogy több országban, köztük Nagy-Britanniában is beutazási korlátozásokat vezettek be az omikron variáns megjelenése miatt. Az új variánsról ugyan keveset tudni, de árulkodó, hogy pénteken a WHO válságtanácsán az új variáns elnevezése mellett rögtön az aggodalomra okot adó variánsok közé sorolták. A Moderna vezérigazgatója és Karikó Katalin is azt nyilatkozta, hogy már vizsgálják a vakcinák hatásosságát az új variánssal szemben. A Pfizer ráadásul az erősen megnövekedett gyártási kapacitásai miatt már 1-2 hónapon belül kész legyártani egy frissített vakcinát, ha szükséges, mivel a

Nem súlyosabb a többi variánsnál, mégis aggasztó

Az első kulcsfontosságú vizsgálati eredmények az omikronról nagyjából két hét múlva futhatnak be. A variáns a rendkívül alacsony átoltottságú Dél-Afrikából származik, és több európai országban is azonosították már. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint 100 százalék, hogy Magyarországon is meg fog jelenni. Azt is hozzátette, hogy az alacsony átoltottságú térségekben folyamatosan ki fognak alakulni mutációk, amiket repülőút során könnyen áthurcolhatunk a világ többi részére.

A WHO már régóta követi a a koronavírus variánsokat, melyekből már több tucatot azonosítottak. Ezeknek a nagyrésze szerencsére nem érdemel nagyobb figyelmet. A korábban aggasztónak vélt lambda variánst például sikerült megfékezni.

Az omikron azonban a pandémia úgynevezett akut szakaszának menetét felülírhatja, ugyanis közel 50 mutációt tartalmaz, ebből 30-at csak a vírus magját képező tüskefehérjén. Viszonyításképpen a delta variáns tüskefehérjéje 8 mutációt tartalmaz.

A vakcinák által okozott immunválasz alapjául éppen ezeknek a tüskefehérjének a genomszekvenciája, azaz szerkezeti felépítése szolgál, ami hogyha drasztikusan megváltozik, ronthatja a vakcinák hatékonyságát, legrosszabb esetben teljesen hatástalanná teheti azt. Ez azonban jelenti azt, hogy maga a vírus súlyosabb volna az eddigi variánsoknál, sőt: az első hírek szerint eddig egyetlen igazoltan omikron-fertőzött állapota sem vált súlyossá, mi több, a tünetek is jóval enyhébbek, ugyanakkor szokatlanok: ízlelés- és szaglásvesztés helyett például szívdobogás-érzést és fejfájást vált ki.

Magyarán az új variánssal kapcsolatban még rengeteg a kérdés, néhány hét múlva leszünk csak okosabbak. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a legjobb, amit tehetünk, az továbbra is az, ha harmadjára is beoltatjuk magunkat. A rektor szerint idővel meg fog szelidülni a vírus, de ehhez az kell, hogy minél többen oltakozzanak.

(via Telex, Index)

Előző sztori

Mit érdemes tudni a székhelyszolgáltatásról?

Következő sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2021.11.26.