Egészség

A WHO szerint globális kockázatot jelent az omikron variáns

A WHO szerint globális kockázatot jelent az omikron variáns

2021. november 29., hétfő
A WHO szerint globális kockázatot jelent az omikron variáns

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői közleményében azt nyilatkozta: az új variáns nemzetközi szinten el fog terjedni és megváltoztathatja a világjárvány eddigi pályáját.

A hétvégén röppentek fel az első hírek arról, hogy több országban, köztük Nagy-Britanniában is beutazási korlátozásokat vezettek be az omikron variáns megjelenése miatt. Az új variánsról ugyan keveset tudni, de árulkodó, hogy pénteken a WHO válságtanácsán az új variáns elnevezése mellett rögtön az aggodalomra okot adó variánsok közé sorolták. A Moderna vezérigazgatója és Karikó Katalin is azt nyilatkozta, hogy már vizsgálják a vakcinák hatásosságát az új variánssal szemben. A Pfizer ráadásul az erősen megnövekedett gyártási kapacitásai miatt már 1-2 hónapon belül kész legyártani egy frissített vakcinát, ha szükséges, mivel a

Nem súlyosabb a többi variánsnál, mégis aggasztó

Az első kulcsfontosságú vizsgálati eredmények az omikronról nagyjából két hét múlva futhatnak be. A variáns a rendkívül alacsony átoltottságú Dél-Afrikából származik, és több európai országban is azonosították már. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint 100 százalék, hogy Magyarországon is meg fog jelenni. Azt is hozzátette, hogy az alacsony átoltottságú térségekben folyamatosan ki fognak alakulni mutációk, amiket repülőút során könnyen áthurcolhatunk a világ többi részére.

A WHO már régóta követi a a koronavírus variánsokat, melyekből már több tucatot azonosítottak. Ezeknek a nagyrésze szerencsére nem érdemel nagyobb figyelmet. A korábban aggasztónak vélt lambda variánst például sikerült megfékezni.

Az omikron azonban a pandémia úgynevezett akut szakaszának menetét felülírhatja, ugyanis közel 50 mutációt tartalmaz, ebből 30-at csak a vírus magját képező tüskefehérjén. Viszonyításképpen a delta variáns tüskefehérjéje 8 mutációt tartalmaz.

A vakcinák által okozott immunválasz alapjául éppen ezeknek a tüskefehérjének a genomszekvenciája, azaz szerkezeti felépítése szolgál, ami hogyha drasztikusan megváltozik, ronthatja a vakcinák hatékonyságát, legrosszabb esetben teljesen hatástalanná teheti azt. Ez azonban jelenti azt, hogy maga a vírus súlyosabb volna az eddigi variánsoknál, sőt: az első hírek szerint eddig egyetlen igazoltan omikron-fertőzött állapota sem vált súlyossá, mi több, a tünetek is jóval enyhébbek, ugyanakkor szokatlanok: ízlelés- és szaglásvesztés helyett például szívdobogás-érzést és fejfájást vált ki.

Magyarán az új variánssal kapcsolatban még rengeteg a kérdés, néhány hét múlva leszünk csak okosabbak. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a legjobb, amit tehetünk, az továbbra is az, ha harmadjára is beoltatjuk magunkat. A rektor szerint idővel meg fog szelidülni a vírus, de ehhez az kell, hogy minél többen oltakozzanak.

(via Telex, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.