Örülnek az új állatvédelmi törvénynek a szegedi állatmentők

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országgyűlés nemrég szavazta meg az új álaltvédelmi törvényt, amely január 1-től lép hatályba. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint ez nagy segítséget jelent a számukra.

A 2022. január 1-el hatályba lépő jogszabályok kiterjesztik az állatvédelemre vonatkozó büntetőjogokat. Eszerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az illegális szaporítás, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a visszaeső állatkínzó és 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a különösen visszaeső állatkínzó. Az Állatvédő Egyesület közleménye szerint a jogszabály kitér arra is, hogy aki méreg kihelyezésével pusztít el több állatot, az a méreg előkészítése és az állatok megmérgezése miatt is büntethető. Nem megfelelő körülmények között csak a szükséges ideig tartható állat. Az álaltviadalok szervezőin túl a résztvevők is bűntethetőek.

Különösen súlyos bűncselekménynek számít továbbá, ha valaki nagy nyilvánosság előtt követ el állatkínzást. 2022. október 4-től pedig az állattartástól való eltiltás bejegyzésre kerül a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület igazgatója szerint az új törvényekkel a direkt és tudatlanságból elkövetett szaporítások visszaszorulása várható. Azt is reméli továbbá, hogy a bíróságok bírái az állatvédelmi ügyekben a törvény adta lehetőségeket “kihasználva” szabják ki büntető ítéleteiket.

Előző sztori

Eltörölné a gyermekvédelmi törvényt Márki-Zay Péter

Képgaléria!
Következő sztori

Hetven év után visszanyerte kupoláját a jogi kar épülete