Hírzóna

Örülnek az új állatvédelmi törvénynek a szegedi állatmentők

Örülnek az új állatvédelmi törvénynek a szegedi állatmentők

2021. december 1., szerda
Örülnek az új állatvédelmi törvénynek a szegedi állatmentők

Az országgyűlés nemrég szavazta meg az új álaltvédelmi törvényt, amely január 1-től lép hatályba. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint ez nagy segítséget jelent a számukra.

A 2022. január 1-el hatályba lépő jogszabályok kiterjesztik az állatvédelemre vonatkozó büntetőjogokat. Eszerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az illegális szaporítás, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a visszaeső állatkínzó és 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a különösen visszaeső állatkínzó. Az Állatvédő Egyesület közleménye szerint a jogszabály kitér arra is, hogy aki méreg kihelyezésével pusztít el több állatot, az a méreg előkészítése és az állatok megmérgezése miatt is büntethető. Nem megfelelő körülmények között csak a szükséges ideig tartható állat. Az álaltviadalok szervezőin túl a résztvevők is bűntethetőek.

Különösen súlyos bűncselekménynek számít továbbá, ha valaki nagy nyilvánosság előtt követ el állatkínzást. 2022. október 4-től pedig az állattartástól való eltiltás bejegyzésre kerül a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület igazgatója szerint az új törvényekkel a direkt és tudatlanságból elkövetett szaporítások visszaszorulása várható. Azt is reméli továbbá, hogy a bíróságok bírái az állatvédelmi ügyekben a törvény adta lehetőségeket "kihasználva" szabják ki büntető ítéleteiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.