Orbán már nehezen menne negyedik oltásért

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lezajlott az évzáró, nemzetközi Kormányinfó, melyet Orbán Viktor miniszterelnök tartott. A sajtótájékoztatón sok kérdés és bizonytalanság is elhangzott a járványhelyzetet és a jövő évi választásokat illetően is.

Arról már röviden írtunk korábban, hogy közel 10 millió omikron-specifikus Pfizer-vakcináról kötött megállapodást az Unióval a magyar kormány, ahogy arról is, hogy a gázárakról nem született megállapodás. Azonban még ezeknél is fontosabb dolgokról esett szó.

Még nem lehet tudni, hogy lesz-e negyedik oltás, de a harmadikhoz kötnék a védettségit

Bár a járványügyi adatok jelenleg kedvezőek Magyarországon, az omikron-variánssal kapcsolatos aggályok továbbra sem csitulnak. Sőt, a BioNTech vezetője kijelentette, hogy az új variáns fertőzését még három oltással sem lehet csillapítani – a súlyos lefolyású betegséget számát azonban továbbra is. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy a cég már dolgozik egy omikronra specializált oltóanyagon, amiből mi is kapunk 9 és fél millió adagot.

Orbán ennek fényében azt mondta, hogy három oltás az omikron ellen is jó és jelenleg erre fog a kormány fókuszálni. Olyannyira, hogy ha nem is rögtön újévkor, de a hamarosan a harmadik oltáshoz köthetik majd a védettségi igazolványok érvényességét.

Mint ahogy a kormányfő az újságírói kérdésre nyilatkozott, negyedik oltásra már ő is nehezebben menne el, mivel nem szeretné, hogy a sok oltástól olyanok lennének az emberek, mint az ementáli sajt. Azt is hozzátette, hogy bár kézenfekvő lenne a kötelező oltás bevezetése, de nagy ellenállást váltana ki a magyarokból, így azt továbbra sem tervezik.

Az Index kérdéseire úgy felelt, hogy a Szputnyikkal oltottak utazási nehézségeit továbbra is próbálják nemzetközi szinten megoldani, de eleddig vastag falakba ütköztek. A kínai vakcina esetében más a helyzet, hiszen azt a WHO jóváhagyta.

Azt is kiemelte, hogy bár korábban Ausztriát tekintette ,,laborvárosnak” a védekezést illetően, ez egy ideje már nincs így, mert amíg a szomszédban továbbra is korlátozásalapú a járványügyi stratégia, addig Magyarországon már oltásalapú.

A gazdaság és a választások is szóba kerültek

A kormányfő újfent ismertette, hogy a jövő évtől számos, korábban soha nem látott gazdasági tényezőt állítanak fel: ezek közül is kiemelte a 25 év alattiak SZJA-mentességét, a családok adóvisszatérítését és a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

A pedagógusok béremeléséről azt mondta Orbán, hogy igaza van a pedagógusoknak: a 10 százalékos béremelés önmagában nem fogja megoldani a problémát. Ez azonban nem csak a kormány szándékán, hanem a gazdaság teljesítményén is múlik, hogy mit lehet és mit nem.

A választásokkal kapcsolatban is több kérdést kapott a kormányfő, azonban ezeket javarészt azzal a válasszal hárította el, hogy a választási kampányt a választások előtti 50 napban kívánják meghatározni, addig is ilyen kérdésekkel nem foglalkozik.

Ennek ellenére annyit röviden elmondott, hogy a külföldi, kiemelten az amerikai befolyást a választásokra ki kell zárni.

Márki-Zay Péter rezsicsökkentéssel kapcsolatos megjegyzéseire pedig annyit mondott: ,,Sok mindent láttam már ebben a szakmában, de ilyet még nem.” Ennek kapcsán pedig azt is hozzátette: elképzelhető, hogy lesznek még a választások előtt népjóléti intézkedések.

ÉS végezetül az is hosszú idő után kiderült: Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje.

Előző sztori

Ünnepi menetrend szerint közlekednek a MÁV és a Volánbusz járatai

Következő sztori

Így biciklizzünk az új belvárosi hídfőnél!