Közélet

2022 is a családokról szól

2022 is a családokról szól

2021. december 27., hétfő
2022 is a családokról szól

Korábban nem látott mértékű anyagi segítséget kapnak a gyermeket nevelő családok 2022-ben az adóvisszatérítéssel

- erről beszélt Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára hétfőn feltöltött videóban. "A gyermeket nevelő szülőknek visszatérítjük az idén befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig" - emlékeztetett az államtitkár.

A baloldali kormányok 2010 előtt, a válság idején elvették, megnyirbálták a családtámogatáskat. "Mi a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben sem elveszünk a családoktól, hanem minden eszközünkkel támogatjuk őket" - tette hozzá.

Az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint és összesen mintegy 600 milliárd forintos bevételt jelent a családoknak.

Ez személyenként elérheti akár a 800 ezer forintot is - ismertette az adatokat. A kifizetés a családi pótlékban részesülő szülőknek automatikus, az ő részükre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra a címre, vagyszámlaszámra utalja, vagy postázza az összeget, ahova a családi pótlék is érkezik.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a családi pótlékot nem kapó szülők részére a visszatérítés nem automatikus, nekik egy nyilatkozatot kell kitölteniük. Ezt a nyilatkozatot a NAV honlapján Visszadó nyilatkozat néven találják - figyelmeztetett az államtitkár.

Tehát nyilatkoznia kell annak szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja - tette hozzá Zsigó Róbert. "Kérjük tehát a családi pótlékot nem kapó szülőket, hogy december végéig töltsék ki és küldjék vissza az adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatot" - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.