Közélet

Vajon honnan tudja Botka László, mekkora az átoltottság Szegeden?

Vajon honnan tudja Botka László, mekkora az átoltottság Szegeden?

2021. november 23., kedd
Vajon honnan tudja Botka László, mekkora az átoltottság Szegeden?

Mint arról a SzegedMa hétfőn beszámolt, a járványhelyzetből adódóan idén sem a hagyományos keretek között zajlik majd az advent Szegeden. A karácsonyi vásárt a hatályos járványügyi előírásoknak megfelelően megtartják, de elmarad a szilveszteri buli a Széchenyi téren és az adventi gyertyagyújtás is csak online lesz követhető – tudtuk meg az önkormányzat közleményéből.

https://szegedma.hu/2021/11/a-jarvany-iden-is-beleszol-a-szegedi-szilveszterbe-es-az-adventi-keszulodesbe?fbclid=IwAR29W4C8dNP1eh4e2ErSAshn-Hw27kSNhcJ6QnIfPU7Dk7kZz24wFkbjSnc

Az alaphírt Botka László is megosztotta a közösségi oldalán, de kiegészítette egy lényeges számadattal. A polgármester a bejegyzésében úgy fogalmazott: „az idén, köszönhetően a szegediek felelős magatartásának, városunkban 80% felett van az átoltottság, már megtarthatjuk a Dóm téri karácsonyi vásárt.”

Adódik a kérdés, Botka vajon honnan tudja ilyen pontosan, hogy mekkora az átoltottság Szegeden, ha erre vonatkozó adatot nem közölt a kormányzati tájékoztató oldal.  

A koronavirus.gov.hu november 18-án tett közzé egy az átoltottságot megyei bontásban bemutató térképet. Aszerint Csongrád-Csanád megyében a 12 évnél idősebb lakosok 67,3 százaléka oltotta be magát, ez 1,1 százalékkal alacsonyabb volt az országos átlagnál.

A térképen városi adatokat nem említenek, így ez alapján egészen biztosan nem állíthatta Botka, hogy 80 százalék feletti az átoltottság Szegeden.

Tudnak valamit, amit mi nem?

Nem ez az első alkalom, hogy a vírushelyzet próbára teszi Botka László kommunikációs gépezetét. Mint ismeretes, október végén még fogalma sem volt a polgármesternek arról, mennyien oltották be magukat a szegedi önkormányzatnál, majd pár nappal később bejelentette, hogy az önkormányzati dolgozók 82 százaléka beoltatta magát, ezért nem tartja indokoltnak, hogy a többi munkavállaló feltétlenül oltott legyen.

Ezek alapján feltételezhető, hogy az önkormányzati dolgozókra vonatkozó adatok alapján vonta le azt a következtetést, hogy az egész városban 80 százalék felett van az átoltottak aránya.

Ez a légből kapott számadat azért is érdekes, mert a polgármester házi lapjának főszerkesztője április elsején még arról panaszkodott a városi TV-nek, hogy nem kapnak elég információt a koronavírussal kapcsolatban. Jelen állás szerint úgy fest mégis többet tudnak, mint a szegediek.

https://szegedma.hu/2021/04/nem-aprilisi-trefa-az-onkormanyzati-media-keri-szamon-a-szabad-tajekoztatast

Kérdéseket küldtünk Botka Lászlónak azzal kapcsolatban, mire alapozta a szegedi átoltottsággal kapcsolatos kijelentését. Ha válaszol, frissítjük a cikket, vagy újat írunk.

A szegedi virológus sem tudja, mekkora az átoltottság a városban

A helyi átoltottsági adatokkal kapcsolatban megkérdeztük az egyik legmegosztóbb szegedi virológust, Boldogkői Zsoltot is, azonban nem tudott információval szolgálni, azt viszont elmondta, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel egy-két héttel meghosszabbítaná az oltási akciót. – Eddig úgy tűnik, hogy a regisztráció visszatartotta a tömegeket. Közel kétmillióan már a harmadik oltást is felvették, ha a következő napokban is ekkora népszerűsége lesz az oltási akciónak, én meghosszabbítanám egy-két héttel – fogalmazott a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.