Kultúra

Szegődjön Bartók és Huszka nyomába Szegeden utcáin!

Szegődjön Bartók és Huszka nyomába Szegeden utcáin!

2021. október 7., csütörtök
Szegődjön Bartók és Huszka nyomába Szegeden utcáin!

Bartók Béla és Huszka Jenő belvárosi emlékhelyeinek felkutatására invitálja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár október 9-én. A két zeneszerző különböző zenei műfajokkal, de egy biztos közös ponttal: Szeged szeretetével kapcsolódik a városhoz.

Bartók Béla egyetemi évei alatt fedezte fel Szeged szépségét, zenei sokszínűségét. Nem véletlen, hogy később a fellépéseinek helyszínéül is szívesen választotta a várost. Bartók első szegedi fellépésére 1910. november 10-én került sor a Waldbauer-trió hangversenyének keretében. A zeneszerző olyan helyszíneken lépett fel a városban, mint a Tisza-szálló hangversenyterme vagy éppen a Kass-szálló díszterme.

A kutatások szerint Bartók összesen 9 koncertet adott Szegeden, az itt töltött időt népdalgyűjtésre is felhasználta, ellátogatott a környező településekre, ezekre az utakra gyakran Balázs Béla is elkísérte.

A szegedi születésű, kiváló operettszerző, Huszka Jenő már ötéves korában a közönség elé lépett hegedűjével egy, az árvízkárosultak megsegítésére rendezett hangversenyen. Joghallgatói tanulmányai miatt költözött a fővárosba, de soha nem felejtette el honnan indult. Nevéhez olyan operettek fűződnek, mint a Bob herceg, a Lili bárónő, a Mária főhadnagy vagy a Gül baba.

Műveit számos alkalommal láthatta/ láthatja a közönség a mai napig. Második felesége, Aranyi Mária életrajzi regényben dolgozta fel férje életét, Szellők szárnyán címmel.

A másfél órás séta során két helyszínre látogatnak majd el a résztvevők, ahol érdekes történeteken keresztül idézhetik fel e két nagyszerű muzsikus életét, szegedi kötődéseit. A program szombaton délelőtt 10 órakor indul a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-Klub (Stefánia 2.) elől, amelyen a részvétel ingyenes, de ajánlott az előzetes bejelentkezés a Somogyi-könyvtár honlapján e célból létrehozott felületen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.