/

Szegődjön Bartók és Huszka nyomába Szegeden utcáin!

Bartók Béla és Huszka Jenő belvárosi emlékhelyeinek felkutatására invitálja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár október 9-én. A két zeneszerző különböző zenei műfajokkal, de egy biztos közös ponttal: Szeged szeretetével kapcsolódik a városhoz.

Bartók Béla egyetemi évei alatt fedezte fel Szeged szépségét, zenei sokszínűségét. Nem véletlen, hogy később a fellépéseinek helyszínéül is szívesen választotta a várost. Bartók első szegedi fellépésére 1910. november 10-én került sor a Waldbauer-trió hangversenyének keretében. A zeneszerző olyan helyszíneken lépett fel a városban, mint a Tisza-szálló hangversenyterme vagy éppen a Kass-szálló díszterme.

A kutatások szerint Bartók összesen 9 koncertet adott Szegeden, az itt töltött időt népdalgyűjtésre is felhasználta, ellátogatott a környező településekre, ezekre az utakra gyakran Balázs Béla is elkísérte.

A szegedi születésű, kiváló operettszerző, Huszka Jenő már ötéves korában a közönség elé lépett hegedűjével egy, az árvízkárosultak megsegítésére rendezett hangversenyen. Joghallgatói tanulmányai miatt költözött a fővárosba, de soha nem felejtette el honnan indult. Nevéhez olyan operettek fűződnek, mint a Bob herceg, a Lili bárónő, a Mária főhadnagy vagy a Gül baba.

Műveit számos alkalommal láthatta/ láthatja a közönség a mai napig. Második felesége, Aranyi Mária életrajzi regényben dolgozta fel férje életét, Szellők szárnyán címmel.

A másfél órás séta során két helyszínre látogatnak majd el a résztvevők, ahol érdekes történeteken keresztül idézhetik fel e két nagyszerű muzsikus életét, szegedi kötődéseit. A program szombaton délelőtt 10 órakor indul a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-Klub (Stefánia 2.) elől, amelyen a részvétel ingyenes, de ajánlott az előzetes bejelentkezés a Somogyi-könyvtár honlapján e célból létrehozott felületen.

Előző sztori

Mégsem távozik a közgyűlésből Szabó Bálint?

Következő sztori

A DK szembemegy Botkával: Binszki többért adná el a Cserepes sori piacot!