Nincs megállás: 79 migráns ellen intézkedtek ma Csongrád-Csanád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pintér Sándor ezen a héten jelentette be Röszkén a szerb belügyminiszerrel, hogy a két ország közös járőrszolgálatot indít a déli határnál – és erre most van az egyik legnagyobb szükség, ugyanis napról napra próbálnak átjutni a magyar határon illegális bevándorlók csoportjai, amihez sokszor embercsempészek segítségét kérik.

Csak ma négy csoport migránst kapcsoltak le az egyenruhások és egy embercsempészt, összesen 79 illegális bevándorló ellen intézkedtek ez idáig.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály járőrei a ruzsai polgárőrökkel együttműködve tegnap éjszaka Ruzsa közigazgatási területén ellenőriztek egy vezető nélküli bolgár honosságú Opel Zafira típusú személygépkocsit.

A  jármű utasterében a rendőrök 13 magukat afgán állampolgárnak valló határsértőt találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőr felkutatására tett intézkedések eredményeként a helyszín közelében elrejtőzve, elfogtak egy 23 éves bolgár állampolgárságú férfit, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol – őrizetbe vétele mellett –  embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ma hajnalban két csoportban 35 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Ruzsa külterületein a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei, majd délelőtt a cseh rendőrökkel történő közös szolgálatellátás során Ruzsa külterületén két csoportban 31 határsértőt állítottak meg. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök minden esetben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el, azaz visszakísérték a migránsokat az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Fotó: police.hu

via police.hu

Előző sztori

Tizennégy milliós fogás Röszkén

Következő sztori

Csigalassú az ellenzéki előválasztás feldolgozása