Fenntartható városi közlekedést népszerűsítő program zárul idén Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négyéves, uniós támogatással megvalósuló, a fenntartható városi mobilitást népszerűsítő program zárul le az év végén Szegeden, közölte Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester hétfőn.

A politikus a program keretében kifejlesztett töltőbicikliket (charging bike) bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a felmérések szerint Szegeden a városon belüli helyváltoztatások kétötöde kapcsolódik a munkába vagy iskolába járáshoz.

Az önkormányzat a város 11 nagy munkaadójával összefogva indította el a SASMob projektet, melyhez 3 millió euró (1,08 milliárd forint) közvetlen uniós támogatást nyert el. A programhoz indulása óta 16 újabb vállalkozás és intézmény csatlakozott.

A projekt keretében forgalom- és utasszámfigyelő szenzorokat fejlesztettek és telepítettek a városban, valamint a közösségi közlekedés járművein és megállóiban.

A helyi igényeknek megfelelően kerékpártárolókat építettek az intézményeknél és vállalkozásoknál, jegyautomatákat telepítettek és buszmegállókat alakítottak ki. Fontos volt a szemléletformálás is, amely a közösségi és kerékpáros közlekedés használatát népszerűsítette a cégeknél.

Töltõbiciklivel (charging bike) feltöltött mobiltelefon az eszközt bemutató sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában Fotó: MTI/Rosta Tibor

Mészáros Attila, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának tanszéki mérnöke elmondta, a szemléletformáló kezdeményezések egyikeként fejlesztették ki a töltőbiciklit. A hagyományos szobakerékpár átalakításával létrehozott eszköz egyszerre két telefon, táblagép vagy laptop töltésére alkalmas.

A biciklikhez generátort illesztettek, amelyhez töltésszabályozó áramkört kapcsoltak, a rendszert pedig úgy hangolták, hogy az arra alkalmas eszközök akár fél óra alatt feltölthetők így. Az eszközhöz wifi-modult is kapcsoltak, tekerés közben az okos eszközön nyomon követhető a pillanatnyi sebesség, a megtett út és a termelt energia.

A két töltőbiciklit az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában helyezték el, ahol bárki használhatja azokat.

via MTI / Kiemelt kép: MTI

Előző sztori

Már 30 ezer kilométert teljesítettek sikeresen a tram-train szerelvények

Következő sztori

Böjte Csaba előadást tart Szegeden