A kémia Nobel-díjat sem Karikó Katalin kapta

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az aszimmetrikus organokatalízisekért a Svéd Királyi Akadémia a német Benjamin List és a brit David W.C. MacMillan számára ítélte oda a kémiai Nobel-díjat. Ezzel pedig eldőlt, hogy az mRNS-vakcinákat szabadalmaztató Karikó Katalin idén már biztos nem kapja meg a természettudományok legrangosabb díját.

A hivatalos indkolás szerint a két kutató munkásságának köszönhetően a tudomány egy minden eddiginél precízebb eszközt kapott a molekulák építéséhez. Mindez a kémiát zöldebbé tette, és a gyógyszerkutatást is átírta. A katalizátoroknak stabil szénatomszerkezete van, amihez szabadon tudnak csatlakozni az olyan egyszerű elemek is, mint az oxigén, a nitrogén vagy a foszfor. Johan Åqvist, a Nobel-bizottság kémiai részlegének vezetője az elgondolás épp annyira egyszerű, amennyire zseniális.

A tanulmányait Szegeden végző Karikó Katalin idén gyakorlatilag minden létező tudományos kitüntetést és Szeged díszpolgári címét is megkapta. Joggal számítottak arra sokan, hogy a sikersorozatot végül a Nobel-díj koronázza meg. Az viszont, hogy idén nem neki ítélték oda, egyáltalán nem zárja ki, hogy később – ugyanúgy az mRNS-alapú vakcinákért – ne kaphatná meg.

Előző sztori

Villanyoszlopra vizelő munkást fotózott a Google-autó a Vértói úton

Következő sztori

Több mint négyezer kecskerákot találtak egy kamionban a pénzügyőrök az M5-ösön