Politika

Négyből három felnőtt Gyurcsány politikai visszavonulását kívánja

Négyből három felnőtt Gyurcsány politikai visszavonulását kívánja

2021. szeptember 15., szerda
Négyből három felnőtt Gyurcsány politikai visszavonulását kívánja

Négyből három felnőtt magyar Gyurcsány Ferenc politikai visszavonulását kívánja; a kormánykritikus választópolgárok kétharmada is így gondolkodik - derül ki a Nézőpont Intézet friss kutatásának megállapításaiból.

Az őszödi beszéd kiszivárgásának 15. évfordulójához közeledve készített kutatásban - amely szeptember 6. és 8. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült - az áll, 2006 szeptemberében robbant ki a magyar rendszerváltozás utáni demokrácia legnagyobb politikai válsága, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgásakor.

"A választási hazugságokat a választás után beismerő titkos beszéd már egy hanyatló népszerűségű kormányfőt ért utol, aki a nyári megszorításai miatt számos szavazóját elvesztette. Ugyan még két és fél évet miniszterelnöki hivatalában tölthetett, de imázsa tartós károkat szenvedett" - írták.

A Nézőpont szerint a "hazugságbeszéd" okozta politikai kárt bizonyítja, hogy másfél évtized után is a magyar választók háromnegyede (75 százalék) Gyurcsány Ferenc távozását helyesli a közéletből. Kevésbé meglepőnek nevezték, hogy a kormánypártiak 83 százaléka gondolkodik így. Igaz, 9 százalékuk nem, talán a volt miniszterelnök aktivitásától a Fidesz előnyét remélve - értékelte a Nézőpont.

"Ugyanakkor a kormánykritikusok és az ezzel nem teljesen azonos baloldali szavazótábor kétharmados egyetértése Gyurcsány távozásával elgondolkodtató az ellenzéki oldal számára" - állapította meg a Nézőpont.

Hozzátették, hogy ezek az adatok nem jeleznek trendfordulót, lényegében másfél évtizede ilyen magas a volt kormányfőt elutasító tábor mérete. Közölték azt is, a kutatás a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.