Képek a szövegben

Gyilkosság a rakparton: csak idő kérdése volt a súlyos bűncselekmény a hajléktalanoknál

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly szeptemberben, fényes nappal Szeged belvárosában, a rakpart felüljárója alatt vertek agyon egy embert. A tettesek ellen vádat emeltek, de szó nélkül nehéz elmenni a történtek mellett.

Barlanglakások a belvárosban

Itt kérem ez naponta is megtörténhet!

Bocsájtotta előre Lajos, akivel a rakpart feljárója alatti „lakásoknál” találkoztunk. Fotósunk szerint ezek a mindennapi lakhatásra kialakított lyukak a barlanglakásokra emlékezetetik leginkább és a képeket nézve ez nem is csoda.

Mint kiderült, Lajos is itt húzza meg magát éjszakánként, napközben a városban koldul, amúgy budapesti és mint mondja, tervez is hazamenni, mert már ott is megint szabad koldulni és „utcázni”. Szegedre öt éve jött mert itt akkor is szabad volt.

– Akkor pont nem voltam itt, amikor agyonverték, de ismertem mindent. Itt kiszűrjük a drogosokat, azok a másik felüljáró alatt vannak, de az alkohol bizony nyomorba dönt, elbutít és meg is öl.

Olyan részeg volt, hogy védekezni sem bírt a szerencsétlen. Akik meg verték elvonási tünetük volt.

Itt farkastörvények vannak, kaptam már én is olyat egy takaróért, hogy az orvosnak félórát magyaráztam, hogy estem fejemre úgy, hogy az arcom tiszta lila a fejem meg véres-festette le a szomorú valóságot, majd elköszönt, mert mint mondta: nem akarom, hogy azért kapjak, mert panaszkodtam.

Gusztustalan fertő

Gyengébb gyomrúak itt álljanak meg az olvasással, mert felsoroljuk, hogy mit láttunk a földön. Használt alsónemű, mellette egy véres tampon, széklet vizelet és hányás minden mennyiségben, elhullott patkány és galamb, egy jól láthatóan vér vagy véres hús tárolására alkalmas edény. Ez csak a pereme a területnek, beljebb nem mentünk. Ha mindez nem lenne elég, a rakpart túlsó felén, a másik feljáró alatt ugyanez a disznóól megtalálható

Ez a mocsok a szegediek, és elsősorban a fiatalok kedvelt találkozó helyétől néhány méterre található!

BOTKA LÁSZLÓ VÁLASZTÁSI ÍGÉRETE

A 2019-es választás egyik leghangzatosabb ígéretét akkor tette Botka László, amikor azt mondta: a Tisza Szeged főutcája és ezért a rakpartot teljesen felújítják. Ez gyakorlatilag már az első ciklusa óta állandó részét képezi a polgármesteri ígéreteknek-ahogy ez a Délmagyar 2005-ben írt cikkében is olvasható. Persze ez a 2019-es választásnál is előkerült, akkor futurisztikus látványterveket mutattak be, igaz mindezt úgy, hogy lehetett tudni: forrás nincs rá, ráadásul több terv kivitelezhetetlen. Végül megtalálták a legolcsóbb módját a “főutcásításra”: lezárták az autók elől hétvégére a rakpartot… A felújtást talán egy alapos takarítással kellene kezdeni…

Évek óta megoldatalan a hajléktalanok helyzete

A hajléktalan kérdés, évek óta megoldatlan Szegeden. A koldulás elsősorban a turistaszezonban már szinte fel sem tűnik, ahogy a város közebén szökőkútban fürdő, vagy éppen padokon fetrengő hajléktalanok sem. Az életvitelszerű utcán élés Szegeden nem szúr szemet a városvezetésnek és ezen a tavalyi, rakparti bűncselekmény sem változtatott.

A hajléktalanok gyakorlatilag törvényen kívül garázdálkodhatnak a városban,

a Mars tértől a rakpartig, a Széchenyi tértől a Dugonics térig. Talán nem túlzás állítani: idő kérdése volt, mikor történik súlyosabb bűncselekmény.

Hogy egy ilyen kirívó eset milyen változásokat hozhat, arról kérdéseket küldtünk a rendőrségnek, az önkormányzatnak, illetve a közgyűlésben dolgozó képviselőknek is.

Előző sztori

Előválasztás: rekordalacsony lehet a részvétel az egyik szegedi körzetben

Következő sztori

Olimpiai érmes sztárokkal lehet sportolni Szegeden