Náci sashoz hasonlította a pár nap alatt híressé vált turult Lendvai Ildikó

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Napok óta tartja lázban a magyarok egy részét az augusztus 20-i ünnepi felvonulás, amelyen egy gurulós Szent István szobor mellett egy fémszínű óriást-turult húztak félmeztelen statiszták. A kép azóta bejárta talán a világsajtót is:

Budapest, 2021. augusztus 20. Résztvevõk az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton. MTI/Czeglédi Zsolt

Nemzethy Pride és a “gurulmadár”

Az ünnepi felvonulást a legtöbben “nemzethy pride-nak” csúfolják, a turult pedig “gurulmadárnak”; de Lendvai Ildikó, MSZP-s politikus nagyobbat gurított. Ő egyenesen a náci sassal állította párhuzamba a jelenetet posztjában. Azt írta:

„1938. München. Nem azért, de a mi madarunk csillogóbb. A mi legényeink kigyúrtabbak. És meg is mutatják! Nácik, sehol se vagytok.”

Mi volt a cél?

Az idei augusztus 20-i több napos ünnepség minden szempontból rendhagyó volt, egyebek mellett azért is, mert nem titkoltan amolyan “fesztivál jelleget” akartak elérni a szervezők. Ez a számokat látva egyébként be is jött, több százezer ember ünnepelt és ünnepel ezekben a percekben is Budapesten – már ha ünneplésnek vesszük a programokon való részvételt.

Azt pedig, hogy miért tologattak, vonszoltak végig az Andrássy úton magyar jelképeket, maga a műsor művészeti vezetője árulta el:

Ha ez is kevés infó lenne a “miértet” tekintve, akkor ebből a rövid videóból:

… és ebből is kiderül még néhány részlet a művészeti koncepcióról:

A teljes vonulás

Aki a teljes, ünnepi vonulást, illetve műsort nem látta, de szeretné visszanézni, annak EZT A LINKET ajánljuk: elejétől a végéig minden jól látható és hallható.

Előző sztori

Arizonai Egyetem: Nem híznak el azok, akik finomított cukros ételeket esznek!

Következő sztori

Mentőakció: éjfélkor hozzák a magyarokat és amerikaiakat Budapestre Afganisztánból!