Szórakozás

Kovács Zoltán: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek augusztus 20-án

Kovács Zoltán: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek augusztus 20-án

2021. augusztus 3., kedd
Kovács Zoltán: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek augusztus 20-án

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bejelentette keddi sajtótájékoztatóján Budapesten, hogy fesztiválszerű rendezvénysorozatot szerveznek az augusztus 20-i nemzeti ünnepre.

Az államtitkár nyilatkozata szerint már tavalyelőtt már eldöntötték (csak tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé), hogy az államalapítás ünnepét olyan eseménnyé szeretnék emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken. Céljuk, hogy minél többen kapcsolódhassanak be az államalapító Szent István király napjának megünneplésébe - tette hozzá. Az idei ünnep programjait a szentistvannap2021.hu oldalon teszik elérhetővé.

 A valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz.

A hagyományok megmaradnak

Idén sem maradnak el a szokásos elemek: lesz zászlófelvonás, honvédségi légiparádé, tisztavatás. Ezzel egybekötve egy olyan katonai bemutató is lesz, amelyen az érdeklődők megbizonyosodhatnak a megújuló, erős Magyar Honvédség képességeiről - mondta Kovács Zoltán.

Az államtitkár elmondta, Áder János köztársasági elnök átadja a Szent István-rendet, majd átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, és több, a koronavírus-járvány miatt elmaradt elismerést is.

Augusztus 20-án este az ünnepi programokat "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárják.

Járványügyi korlátozásoktól mentes ünnep

Még kedden megjelenik az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy az augusztus 20-i központi rendezvényeket, a szeptemberben tartandó Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások.

Az államtitkár ugyanakkor hozzátette: folyamatosan ülésezik a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, követik a járványhelyzetet, így bármelyik pillanatban meg tudják hozni a szükséges intézkedéseket.

Három héttel ezelőtt az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs is megkezdte működését. Ebben minden szervezet közreműködik, amelynek augusztus 20-ával kapcsolatban dolga van. Felelős döntéseket fognak hozni, hogy ne fordulhasson elő olyan, mint például a 2006-os állami ünnepen

Kovács Zoltán

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol hangsúlyozta: az ünnepi programok célja az is, hogy megsegítsék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot, az abból élő családokat.

Új erőre kap a turizmus

A központi programok látogatói a budapesti szálláshelyeken, éttermekben, attrakcióknál tudják támogatni az ágazatot. A fővárosi szállásfoglalásoknál már most kiugrás tapasztalható az ünnepi hétre, tette hozzá Szentkirályi. Az ünnepi rendezvényeken több 10 ezren dolgoznak - emelte ki a kormányszóvivő, megjegyezve, országosan is kiemelkedő eredményeket lehet tapasztalni: a turizmus újkori történetében július 24-én regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát, ezen a napon csaknem 150 ezren pihentek valamely magyarországi szálláshelyen.

Grandiózus látványvilág


Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy az idei ünnepi tűzijátékot is augusztus 20-án 21 órakor kezdik el fellőni a Duna vízfelületéről.

Minden felvonáshoz tartozik majd egy-egy meghatározó szín: a "vér és harc" például piros, a "magyarnak lenni" trikolor színekkel jelenik majd meg. A mintegy félórás (34 perces) tűzijáték további vizuális és hangeffektekkel is kiegészül majd.

Idén a nagyobb rakétákat a Margit hídról és a Petőfi hídról, valamint 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Ezeket a nagyobb uszályokat "gyöngysorszerűen" is összekapcsolják majd. Az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is feldíszítik majd, innen lesz a görögtűz is.

Tóth Ferenc elmondta, a rakétákat többek között Spanyolországból, Portugáliából, Szlovéniából és Kínából importálták, az összes 40 ezer darab rendelkezik a szükséges uniós tanúsítvánnyal. A tűzijátékot szükség esetén - például az időjárási helyzet miatt - azonnal le tudják állítani.

Ezzel együtt félmilliárd forintos biztosítást is kötött a tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.