Történelmi méretű idegenforgalom bonyolódott le belföldön július 24-én, Szeged azonban kevésbé jól teljesített.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A turizmus újkori történelmében idén július 24-én, szombaton volt a legtöbb belföldi vendég Magyarországon, közel 150 ezer. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos podcastjében összegezte a harmadik hullám utáni magyar idegenforgalmat.

Jelentősen többet költünk idehaza

Idén eddig 103 milliárd forintot költöttek a magyarok a vendéglátóhelyeken, ami jelentős növekedés az előző évi 87 milliárd forinthoz képest. A júniusi 2,5 millió vendégéjszaka után júliusban nagyjából 5,5-5,8 millió vendégéjszakát tölthettek el a turisták a szálláshelyeken, és az augusztusi foglaltság is már több mint 3 millió éjszaka. Ezek alapján a vezérigazgató szerint jó esély van arra, hogy a belföldi turizmus “hihetetlenül erős” nyarat könyvelhessen el.

A tavalyi számokhoz képest június-júliusban is növekedést mértek. Idén júliusban ismét rekordot dönthetett a tavalyi után a belföldi turizmus, 17 százalékos növekedést várnak. Augusztusban is 3,5-4 százalékkal magasabb vendégéjszaka-számot jeleznek előre a tavalyi évhez képest.

Guller szerint az emelkedés a turisztikai ügynökség kampányainak eredménye, mivel az adatok szerint a népszerűsített térségekben, településeken kimagaslóan növekedett a látogatottság. A leghatékonyabb Tokajban lett a kampány. Budapest és környéke, Szeged, és Gyula gyengébben szerepelt, ezt meg fogják vizsgálni – közölte.

Hétvége helyett inkább hétköznap járnak a Balatonra

A Balatonon és környékén a hétvégéken a tavalyinál alacsonyabb a forgalom, miközben a hétköznapok sokkal inkább megteltek. Az egynapos látogatók száma hétvégén 7 százalékkal csökkent, hétközben pedig 30 százalékkal nőtt a mobilcellák információk szerint a Balatonon, ez is jól mutatja az átrendeződést – ismertette.

Azt is ki lehet mutatni, hogy minél melegebb van, annál többen, és gyorsabban foglalnak szállást, egyre közelebbi időpontra – mondta végezetül Guller Zoltán.

via MTI

Előző sztori

Megugrott a fatutaj: veszélyben a magyar-jugoszláv barátság

Következő sztori

1914 elátkozott két napja