Kultúra

Irodalmi kavalkád a 92. Ünnepi Könyvhéten

Irodalmi kavalkád a 92. Ünnepi Könyvhéten

2021. augusztus 27., péntek
Irodalmi kavalkád a 92. Ünnepi Könyvhéten

Szeptember 1-jén nem csak a tanév, hanem a 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok programsorozat is kezdetét veszi. Az irodalmi események sorozata a Magyar Könyvkiadók Napjával zárul, szeptember 23-án.

,,Emlékeznek Orwell regényéből a napi öt perc gyűlöletre? Olvassunk verset! Mondjunk verset magunkban! Elég napi öt perc, és újra otthon leszünk, bárhol legyünk is éppen." - így ír Tóth Krisztina József Attila-díjas költő az Ünnepi Könyvhét elé. Az ország egyik legfontosabb kulturális eseményén az ország számos pontján, így Szegeden is várnak ránk kötetbemutatók, dedikálások és kerekasztal-beszélgetések.

A Könyvhét és az ősz első napján a Somogyi-Könyvtár Íróklubja mutatja be legújabb antológiakötetét, egy nappal később pedig a Szegedi Tudományegyetem mutatja be új egyetemi kiadóját, az SZTEPress-t. A Könyvhét megnyitóját Tóth Krisztina író, költő és Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója fémjelzik a Dugonics tér színpadán. De lesz a csütörtöki programok között szó a Képregénykedvelők klubjáról, a JGYPK és az ETSZK tudományos diákköri munkáit bemutató kötetéről. Az SZTE tanárai beszélgetnek majd olyan írókkal és költőkkel, mint Grecsó Krisztián vagy Závada Péter - és valamennyien új kötetüket is dedikálják.

A színházkedvelők sem unatkozhatnak: A Szegedi Egyetemi Színház Rejtő Jenő-kabaréjeleneteket is ad elő, a Belvárosi Mozi pedig versmob-etűdöket és slam poetry-felvételeket vetít a szabadtéren.

A Dugonics téren szeptember 5-ig, számos kulturális intézményben pedig szeptember 23-ig tartanak folyamatosan az ünnepi programok, melyet a Magyar Könyvkiadók Napja zár majd le az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Az előadássorozat helyszínei a Somogyi-könyvtár főépülete és valamennyi fiókkönyvtára, az SZTE, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) székháza és a Grand Café. A teljes programterv itt tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.