Irodalmi kavalkád a 92. Ünnepi Könyvhéten

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 1-jén nem csak a tanév, hanem a 92. Ünnepi Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok programsorozat is kezdetét veszi. Az irodalmi események sorozata a Magyar Könyvkiadók Napjával zárul, szeptember 23-án.

,,Emlékeznek Orwell regényéből a napi öt perc gyűlöletre? Olvassunk verset! Mondjunk verset magunkban! Elég napi öt perc, és újra otthon leszünk, bárhol legyünk is éppen.” – így ír Tóth Krisztina József Attila-díjas költő az Ünnepi Könyvhét elé. Az ország egyik legfontosabb kulturális eseményén az ország számos pontján, így Szegeden is várnak ránk kötetbemutatók, dedikálások és kerekasztal-beszélgetések.

A Könyvhét és az ősz első napján a Somogyi-Könyvtár Íróklubja mutatja be legújabb antológiakötetét, egy nappal később pedig a Szegedi Tudományegyetem mutatja be új egyetemi kiadóját, az SZTEPress-t. A Könyvhét megnyitóját Tóth Krisztina író, költő és Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója fémjelzik a Dugonics tér színpadán. De lesz a csütörtöki programok között szó a Képregénykedvelők klubjáról, a JGYPK és az ETSZK tudományos diákköri munkáit bemutató kötetéről. Az SZTE tanárai beszélgetnek majd olyan írókkal és költőkkel, mint Grecsó Krisztián vagy Závada Péter – és valamennyien új kötetüket is dedikálják.

A színházkedvelők sem unatkozhatnak: A Szegedi Egyetemi Színház Rejtő Jenő-kabaréjeleneteket is ad elő, a Belvárosi Mozi pedig versmob-etűdöket és slam poetry-felvételeket vetít a szabadtéren.

A Dugonics téren szeptember 5-ig, számos kulturális intézményben pedig szeptember 23-ig tartanak folyamatosan az ünnepi programok, melyet a Magyar Könyvkiadók Napja zár majd le az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Az előadássorozat helyszínei a Somogyi-könyvtár főépülete és valamennyi fiókkönyvtára, az SZTE, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) székháza és a Grand Café. A teljes programterv itt tekinthető meg.

Előző sztori

Feri! Mennyi a lángos? Megtréfálták Gyurcsány Ferencet a SZIN-en

Következő sztori

Címvédőként várja a bajnoki rajtot a Pick Szeged