/

Boxert és viperát is találtak már a NAV ellenőrei a csomagröntgen segítségével

Három határátkelőnél, köztük Röszkén alkalmaznak csomagröntgeneket

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csomagok átvilágítására, így a csempészet visszaszorítására alkalmasak azok a berendezések, amelyek finanszírozását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemzetközi pályázaton nyerte el. A beszerzett csomagröntgenekkel dohány- és alkoholtermékek mellett veszélyes eszközöket is találtak már.

Nemzetközi pályázaton nyerték a készülékeket

A NAV 2019-ben sikerrel pályázott egy nemzetközi programon – a globális kezdeményezés a dohánytermékek illegális kereskedelme elleni küzdelmet segíti hatékony és innovatív megoldások bevezetésével. Pályázatában a NAV – egyebek mellett – három helyszínre tervezte csomagátvilágító röntgenberendezések felállítását.

Fotó: Sándor Judit / SzegedMa

Az elnyert támogatásnak köszönhetően a NAV Záhony, Beregsurány és Röszke közúti határátkelőhelyeire telepíthetett ilyen készülékeket. A berendezések előnye, hogy az utasok csomagjainak ellenőrzése gyorsan és elkülönítetten történhet. Az átvilágítással a pénzügyőrök az egész csomag tételes ellenőrzése helyett célzott vizsgálatot folytathatnak. Egyébként a reptereken is ilyen gépeket használnak a szakemberek.

A csomagröntgenek használata nemcsak a vámellenőrzés és a forgalom áthaladásának gyorsítását segíti, hanem a vizsgálat során higiénikusabb és biztonságosabb környezetet teremt mind az utasok, mind a pénzügyőrök számára, hiszen nem kell átforgatniuk a határátlépők poggyászait.

A készülékek szolgálatba állítása óta eltelt bő egy hónapban több, mint harmincezer alkalommal ellenőrizték a belépők poggyászát. A vizsgálatoknak köszönhetően többször került elő be nem jelentett alkohol- és dohánytermék. A készülékek azonban nem csak ezeket a termékeket képesek kiszűrni:

júliusban például Röszkén egy csomag átvilágításakor két kés, négy vipera és hat boxer is láthatóvá vált. Az ügyben közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt indult eljárás.

A csempészet elleni harc terén, a határon átnyúló illegális tevékenységek megelőzésében, a jogsértések visszaszorításában jelentős szerepük van a csomagröntgenek alkalmazásának, melyek egyúttal hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb vizsgálatra adnak lehetőséget.

A röszkei újításról egyébként még június végén hírt adtunk, amiről ide kattintva olvashatnak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Előző sztori

Háromnapos veteránjármű találkozó kezdődik ma Szegeden!

Következő sztori

Egyre többen vizelnek a Balatonba, ami rettenetesen káros!