Közérdekű

Felkészültek a nyári utasforgalom növekedésre Röszkénél

Felkészültek a nyári utasforgalom növekedésre Röszkénél

2021. június 29., kedd
Felkészültek a nyári utasforgalom növekedésre Röszkénél

Ma délelőtt megtartotta hagyományos sajtótájékoztatóját Röszke Határátkelőnél a NAV, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya. Ismertették a legfontosabb, az utasforgalmat érintő aktuális szabályokat, hasznos tudnivalókkal szolgáltak azoknak, akik az Európai Unión belül utaznak, vagy közösségen kívüli országból érkeznek Magyarországra, illetve az EU-ba.

Felkészülten a nyári utasforgalomra

Az év egyik legforgalmasabb időszaka a július és augusztus a határátkelőknél, pontosan ezért készülnek a forgalmat és az ellenőrzéseket meggyorsító intézkedésekkel, ezeket ismertette Dr. Terbe Roland rendőr őrnagy, a CSCSMRFK Rendészeti Igazgatóság, Határrendészeti Szolgálat osztályvezetője. Elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatait és adatait figyelembe véve felállítanak egy határforgalmi prognózist, most azonban figyelmen kívül hagyták a tavalyi évet a pandémia miatti forgalomcsökkenés miatt. A prognózis abban segít, hogy:

A várható forgalom, az áteresztőképesség, valamint a rendelkezésre álló erők és eszközök összhangja biztosítva legyen a határforgalom-ellenőrzéssel szemben támasztott követelmények érvényesülése, továbbá az utasvárakozási idők csökkentése érdekében.

Forrás: net.jogtar.hu

Hat és fél millió utas júliustól augusztus végéig

Idén a 2019-es adatok alapján dolgoztak a szakemberek, amikor két hónap alatt - júliustól augusztus végéig - hat és fél millióutas és 2 millió jármű lépte át Csongrád-Csanád megye átkelőit. Az előrejelzések alapján teszik meg a megfelelő lépéseket, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az áthaladás. Dr. Terbe Roland rendőr őrnagy a következőket emelte ki Röszke Autópálya-határátkelő kapcsán:

  • Elegendő létszámú útlevél ellenőrző van szolgálatban és szükség esetén készenlétben is állnak
  • A kilépő oldalon 9 forgalmi sáv van, megnövekedett forgalom esetén azonban további 2-t nyitnak meg, amelyre 2019-ben is példa volt. Belépő oldalon 4 sávot bővítenek ki szintén 2-vel, így összességében a ki- és belépő oldalon 15 forgalmi sáv áll majd rendelkezésre az utasforgalom részére

Tervezzenek előre!

A rendőr őrnagy felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes előre felkészülni az utazásra és utánanézni, mely határátkelőhelyeken mennyi a várakozási idő. Ebben segítséget ad a Magyar Rendőrség hivatalos honlapján folyamatosan frissített Határinfó oldal. Továbbá mobiltelefonra elérhető applikációkat is érdemes lehet kipróbálni erre a célra.

Röszkén és Csanádpalotán a legnagyobb a forgalom megyénkben

Ha szerbiai határforgalomról van szó Röszke, romániai átlépéseknél pedig Csanádpalota határátkelőhelyek állnak az első helyen. Arra kérte az utazni vágyókat Dr. Terbe Roland rendőr őrnagy, ha tehetik, próbáljanak meg inkább kisebb, közúti határátkelőhelyet választani, ezzel is enyhítve a forgalmat.

Csongrád-Csanád megye közúti határátkelői:

Szerbiába utazás:

  • Ásotthalom (7-19)
  • Röszke (7-19)
  • Tiszasziget (7-19)
  • Kübekháza (7-19)

Romániába utazás:

  • Nagylak (0-24)
  • Kiszombor (0-24)
  • Kizárólag vasárnaponként, magyar és román állampolgárok részére reggel 7 órától délután 3 óráig Csanádpalotán ideiglenes közúti határátlépésre is van lehetőség

Ellenőrizzék az okmányaikat indulás előtt

Nagyon fontos tudni, hogy úti okmánynak, tehát határátlépésre feljogosító hivatalos okiratnak a személyi igazolvány illetve az útlevél számít. Tehát a kettő közül valamelyikkel rendelkezni kell ahhoz, hogy tovább lehessen haladni a célország felé - a jogosítvány erre a célra nem használható, mivel az nem tartozik az úti okmány besorolás alá. Közúti ellenőrzések során személyazonosításra természetesen alkalmas, de határátlépésnél nem tudják elfogadni.

Legyenek érvényesek a dokumentumok mind a kiutazás, mind a visszaút időpontjában, ugyanis egy lejárt okmány problémát okoz a határátlépésnél! Továbbá a gépjárművel kapcsolatos okmányokra is szükség lehet az ellenőrzés során - ezeket is mindenképp tartsák maguknál.

A rendőr őrnagy felhívta a figyelmet arra is, hogy életkortól függetlenül szükség van úti okmányra, azaz személyi igazolványra vagy útlevélre - még egy csecsemőnek is.

A nyári forgalomnövekedéssel a szabálysértések száma is megemelkedik - Mire kell ügyelni?

A NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóságától Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes, sajtófelelős nyilatkozott a határon történő csomag- és áru ellenőrzésről. Elmondta, hogy továbbra is a cigarettacsempészet a leggyakrabban előforduló szabálysértés: a szabály utasonként 40 szál cigaretta Magyarországra való behozatalát engedélyezi. A dohányhevítők elterjedésével azoknak a tölteteit is bevonták a szabály alá: ugyan úgy 40 darab lehet egy főnél. Az alkoholtartalmú italok szabályozása fejenként 1 liter 22% alkoholtartalom feletti, vagy 2 liter 22% alkoholtartalom alatti behozatalát engedélyezi Magyarországra 17 éven felüli utasoknak.

Aki házi kedvencét is magával szeretné vinni a nyaralásra, állatorvosától kérhet európai uniós kisállat útlevelet, amelyet a határátkelőn be kell majd mutatni. Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes kiemelte, ha valaki nem Európai Unión belül utazik előfordulhat, hogy más szabályok és előírások érvényesek a kisállatokra a célországban, így erről mindenképp érdemes tájékozódni az adott ország diplomáciai kirendeltségénél.

Fontos információ továbbá azoknak, akik tartós betegség miatt gyógyszerek használatára vannak utalva, hogy gondoskodjanak a megfelelő mennyiségű orvosságról, azonban az nem haladhatja meg a 90 napnál többre elegendőt.

Tízezer euró feletti készpénz mennyiséget is kötelesek bejelenteni a határátlépők, amelynek szabályairól részletesen a NAV honlapján tájékozódhatnak.

Némedi-Varga Éva pénzügyőr alezredes bejelentette, hogy másfél hete Röszke Határátkelőt felszerelték egy csomagvizsgáló röntgennel, amilyen berendezést a reptereken is használnak. Ez nagy mértékben felgyorsítja a csomagok ellenőrzését, hiszen nem kell mindegyiket egyesével kinyitni és átnézni - tehát az áthaladás is gyorsabb lesz és csökken a várakozási idő. A csomagvizsgálót a busszal érkezők csomagjain alkalmazzák; gyakorlati működését a tájékoztatót követően prezentálták a sajtó munkatársainak, amelyről mi is hoztunk képeket.

Növények, zöldségek és gyümölcsök szabályzása

Borcsik Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője ismertette azokat a szabályokat, amelyek a növények, zöldségek és gyümölcsök szállítására vonatkoznak. Az élő növény termékekkel kapcsolatos szabályok 2019 végén változtak, azóta csak növényútlevéllel, növényegészségügyi bizonyítvánnyal lehet őket a határon áthozni. Ugyan ez vonatkozik az ültetési célú növényekre is, még a magoknak is szükségük van dokumentumokra. Görögországból érkező növényeknél továbbá származási igazolást is szükséges felmutatni a vámellenőrzés során.

A szükséges dokumentumok hiányában a növények elkobzásra, majd megsemmisítésre kerülnek.

Az osztályvezető elmondta továbbá, hogy élelmezési célú növényből, azaz fogyasztható zöldségekből és gyümölcsökből fejenként 5 kilogrammnyi engedélyezett, vagy esetenként ez 1 darabra változhat, ha a súlya meghaladja az öt kilót - például egy tizenkét kilós dinnyéből nem fognak kivágni egy darabot csak azért, mert meghaladja az öt kilogrammot. Az ellenőrzés során itt nem a súly a mérvadó, 1 darabnak ilyet engedélyeznek fejenként.

A sajtótájékoztatót követően nem csupán a csomagröntgen működését, de egy kutyás busz átvizsgálást is láthattunk, amelyről Sándor Judit fotóriporterünk képeit láthatják:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.